Наскоро се разбра, че собственик на жилище в София е бил глобен заради незаконно саниране. Изолацията била залепена без да поиска разрешение от районната община и етажната собственост. Това отново напомни как у нас по принцип всеки си прави каквото си иска, особено когато става дума за жилището му.

В цивилизованите държави подобно отношение към фасадите на сградите, били те и частна собственост, е немислимо. Доказва го една от актуалните истории, разказана от BBC.

Жена от Единбург бе принудена да смени цвета на боядисаната си в розово входна врата. Това се случи след намесата на местната власт, която издаде предписание, че вратата трябва да остане в зелен цвят, защото иначе не подхожда на стила на старата сграда, в която Миранда Диксън живее. Тя бе принудена да я пребоядиса след като общината я заплаши с глоба от 20 хил. паунда (почти 45 хил. лв). Диксън се подчини, но заяви, че е „натъжена и разочарована“. Тя се опита да обжалва, но съдът отхвърли жалбата ѝ.

Без бетон и тухли: Сградите на бъдещето ще са сглобяемиВ настоящето все повече хора търсят начини да рециклират хартията, пластмасата и алуминия, който ползват в ежедневието си. Занапред това може да се случва дори със сградите

Това е само един пример за строгостта, с която се управляват имотите на повечето места във Великобритания. Някои градове са много внимателни към всички детайли по сградите, особено когато става дума за паметници на аргхитектурата и културата. Боядисването на една къща в нетрадиционен цвят или стил е повод за обществен скандал. Както в случая с къщата в Кенсингтън, която бе боядисана в бяло-червени ленти. След това хората се редяха да я снимат като някаква атракция.

Всъшност тази материя е толкова добре регулирана, че преобоядисването във весел стил се смята едва ли не за бунт срещи консерватизма на обществото. „Като цяло повечето хора предпочитат да живеят в райони, в които цветовете се съчетават добре и до голяма степен къщите си приличат“, казва пред BBC дизайнерът Джъстин Фокс. Според него типични примери в това отношение са постройките в лондонски райони Нотинг Хил и Кентиш Таун. Естествено, има и квартали, в които се толерират повече цветове. Дори там обаче според Фокс се търси възможно най-доброто съчетание и добър вкус.

Улиците на бъдещето – зарядно, което се разглобяваГрадовете ще разчитат все повече на изкуствен интелект за управлението си

И ако във Великобритания споровете се водят около това трябва ли да станат по-шарени градовете, да се ползват по-топли цветове и т.н., в САЩ контролът върху собствениците е отишъл още по-далеч. Там действа Home owners association (HOA) – този тип организации много често се създават още преди построяването на сградите като в крайна сметка инвеститорът предава контрола върху тях, когато продаде имотите.

Тези организации имат огромна власт върху членовете си. На първо място, повечето нови собственици са задължени да влязат в HOA, за да могат да си купят имот. На второ място – те се съгласяват с установените вече правила и такси. Срещу заплащането на тези суми организацията се задължава да поддържа квартала или улицата с косене, ремонти, осветление и др. подобни дейности. В същото време обаче HOA има правомощията да приема редица правила за външния вид на сградите – например цвят на вратите и фасадите, поставянето или премахването на капаци на прозорците, местоположението на кофите за боклук, състоянието на моравата и т.н. Има случаи, в които предписанията стигат до там, че не само определят примерен цвят, но дори и нюанса му със съответния номер на боята от производителя.

Преобразяване на света: Топ 10 решения за градското развитие през 2023 г. Да промениш света около себе си не означава само да блъснеш една стара сграда, за да построиш нова

Наред с това тези организации могат да налагат глоби при неизпълнение на предписания. В едно от последните си предавания Джон Оливър разказа потресаващи истории за това как собственици са санцкионирани с десетки хиляди долара заради елементарни нарушения. Има дори и случаи, които остават без дом.

Разбира се, това не значи, че в гетата, където се стреля ежедневно, действат асоциации на собственици. Нито пък в крайните лондонски квартали се обръща чак такова внимание на цвета на входните врати. Самият факт обаче, че същестува подобни правила говори достатъчно за отношението на хората към заобикалящата ги среда – нещо, което ние имаме да наваксваме десетилетия.