Европейската комисия заяви, че решително осъжда опита за бомбен атентат срещу главния прокурор на България.

„Научихме за това недопустимо действие“, заяви на пресконференция говорител на комисията в отговор на въпрос, съобщава БТА.

„Това е безсмислен и страхлив акт на насилие, който няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят решително и бързо извършителите на тази отвратителна постъпка пред правосъдието. Засега не бихме могли да предположим какви са причините за подобно нападение“, добави говорителят.

В свое изявление европейският главен прокурор Лаура Кьовеши също осъди опита за нападение срещу Гешев, съобщи БНТ.

„Вчера взривно устройство избухна по пътя на конвоя на главния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент.

Убийство е била целта на взрива срещу Иван Гешев, спасили са го секундиПрокуратурата разследва терористичен акт

В Европейския съюз престъпниците, които се осмеляват да нападнат член на съдебната власт, трябва да се считат за изключително опасни и срещу тях трябва да се води най-решителна борба. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да пощадят усилията си, докато не се хвърли пълна светлина върху случилото се, кой е отговорен и как се се стигнало до тук”, заяви Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев днес за първи път коментира извършения опит за покушение.

"Благодаря на главните прокурори на всички държави, които подкрепиха българската прокуратура. Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!", написа в Туитър Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор за инцидента с Иван Гешев: Става въпрос за атентат„Само една случайност е предотвратила смъртен случай“, заяви Сарафов

Има образувано досъдебно производство за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм, съобщи пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БТА.

Заедно с Мариан Маринов, говорител на Националната следствена служба, тя даде подробности за инцидента, при който взривно устройство избухна в близост до автомобила на главния прокурор Иван Гешев по пътя София - Самоков.

Милева допълни, че повече от 15 часа се извършва огледът на мястото на избухналото взривно устройство.