Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България. Това обяви в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещение в страната.

Премиерът Кирил Петков заяви, че е провел изчерпателен разговор в много конструктивен дух с европейския главен прокурор. Премиерът подчерта , че има обща амбиция да се работи заедно при нарушения свързани с корупция при еврофондовете за да има сигурност че България не е мястото за такива престъпления.

Лаура Кьовеши е в България днес и утре по покана на премиера Петков, след като стана ясно, че правителството остава контактна точка за връзка на страната ни с европейската прокуратура.

"Мандатът, който има Европейската прокуратура е, че всички престъпления след 2017 г., които са свързани с европейски пари, могат да бъдат обект на разследвания. Аз съм много благодарен на г-жа Кьовеши, която каза, че европейската прокуратура и българското правителство ще работим заедно, за да постигнем реални резултати", коментира Кирил Петков, цитиран от Българското национално радио.

След срещата Лаура Кьовеши също потвърди, че с Кирил Петков споделят едни и същи приоритети. А това, че правителството остава контактна точка за връзка, според нея е ясен сигнал за силен ангажимент на високо ниво и в унисон с това, което Европейската прокуратура се опитва да постигне във всички страни членки.

Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала ХарисХарис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната.

Кьовеши увери, че ще се постигне напредък в борбата с организираната престъпност. Тя отчете, че в Европейската прокуратура са постъпили рекордно над 120 жалби от страната ни по чувствителни теми. Става въпрос за обществени поръчки и земеделски субсидии, измами в строителството и фондовете за възстановяване след COVID-19.

На въпрос дали ѝ е известно у нас да има натиск върху българските европейски делегирани прокурори, които да събират данни, за да извършват репресивни действия срещу бившите управляващи, Кьовеши отговори, че делегираните европейски прокурори и главните прокурори са независими.

"Това не може да се наруши. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги, имам пълно доверие на делегираните прокурори в България . Те имат своята кариера, те са професионалисти и се надявам, че със времето те ще докажат, че доверието което са получили е било заслужено", заяви още европейският главен прокурор.

Утре Лаура Кьовеши ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.