Равин, който е помогнал на руския милиардер Роман Абрамович да се сдобие с португалско гражданство, е информиран, че не може да напуска Португалия и трябва да се яви пред властите, когато бъде извикан

Даниел Литвак е задържан в четвъртък като част от разследване на процедурата, по която Абрамович е получил гражданство.

Процесът по натурализирането на няколко хора с еврейски произход се разследва.

В петък Великобритания наложи санкции на Абрамович във връзка с инвазията на Русия в Украйна.

55-годишният Абрамович е собственик на футболния клуб Челси и е един от седемте олигарси, срещу които бяха наложени санкции през миналата седмица, в това число замразяване на активи и забрани за пътуване.

Абрамович се е сдобил с португалско гражданство през април 2021 г., възползвайки се от закон, който позволява натурализацията на потомци на сефарадски евреи, които са прогонен от Иберийския полустров преди повече от 400 г., по време на инквизицията.

Кандидатстващите за гражданство по тази процедура биват оценявани от една от португалските еврейски общности в Лисабон или в Порто. Литвак е равин в Порт и е отговорен за оценката на кандидатурата на Абрамович, пише BBC.

Литвак е задържан от властите, докато се готвел да пътува за Израел. Той е помолен да предаде международния си паспорт и ще трябва периодично да се явява пред властите.

От португалската прокуратура обявиха, че има подозрения за пране на пари, корупция, измама и фалшифициране на документи при процеса по предоставянето на гражданство на потомци на сефарадски евреи.

От еврейската общност в Порто отричат да има нещо нередно и твърдят, че са обект на кампания за очернянето им.