Правителството на Великобритания наложи санкции на собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович, като част от реакцията на страната срещу руската инвазия в Украйна.

Той е един от седмината нови олигарси, на които бяха наложени санкции, в това число замразяване на активи и забрани за пътуване.

В списъка влизат още милиардерите Игор Сечин и Олег Дерипаска, които са считани за приближени до Владимир Путин.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че "не може да има сигурни убежища" за онези, които са подкрепили инвазията.

Правителството беше подложено на натиск да санкционира Абрамович, който по-рано през месеца обяви, че е взел "трудното решение" да продаде Челси.

Футболен клуб Челси е иззет от Абрамович като част от замразяването на негови активи и продажбата на клуба е спряна, пише BBC.

Правителството обяви, че ще издаде специален лиценз, който ще позволи на клуба да продължи да играе, на персонала да получава заплатите си и на притежателите на билети да посещават мачовете.

Притежателите на сезонни билети могат все още да посещават мачовете, но клубът вече не може да продава билети. Магазинът за сувенири на отбора ще бъде затворен.

Смята се, че 55-годишният Абрамович има близки отношения с руския президент Владимир Путин, което той отрича.

Абрамович притежава дялове в стоманодобивната компания Евраз, в Норилск Никел и продаде 73-процентен дял в руската петролна компания Сибнефт на държавната Газпром за близо 13 млрд. долара през 2005 г.

И макар санкциите срещу него да поставят под съмнение бъдещето на Челси, министри увериха, че футболният клуб няма "непременно да пострада".

В съобщение в Twitter министърът на културата Надин Дорис заяви, че приоритет е да се търси отговорност на онези, които "са направили възможен режима на Путин“.

"Зная, че това внася известна несигурност, но правителството ще си сътрудничи с лигата и клубовете, за може да продължи да се играе футбол, докато в същото време се гарантира, че санкциите ще засегнат тези, за които са предназначени," написа тя.