Децата на руските богаташи са известни с това, че обичат да показват разточителния си начин на живот в Instagram, но в последните дни някои от тях използват платформата, за да протестират срещу нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Сред най-отявлените противници на този ход е телевизионната водеща Ксения Собчак, която редовно споделя постове със своите 9.3 милиона последователи в Instagram, в които заклеймява нападението.

40-годишната Собчак, която някои наричат "руската Парис Хилтън," е дъщеря на първия демократично избран кмет на Санкт Петербург Анатоли Собчак. Въпреки близките отношения на семейството й с президента на Русия, тя беше кандидат за президент на изборите през 2018 г., пише Insider

В пост от петък Собчак призова за мир, като пише: "Глобалните геополитически интереси не могат да бъдат по-важни от обикновения, мирен живот на милиони хора."

Междувременно, Мария Юмашева - 19-годишната внучка на бившия руски президент Борис Елцин, сподели подкрепата си за Украйна в първия ден от инвазията.

Юмашева също така е дъщеря на доверения съветник на Путин - милиардера Валентин Юмашев, на когото се приписват заслугите за издигането на президента на власт, според BBC.

В профила си в Instagram тя пусна знаме на Украйна, заедно с емоджи с разбито сърце и написа "Не на войната." Коментарите под поста са спрени.

Нейният годеник - 32-годишният футболист Фьодор Смолов, пусна черен квадрат в своя профил, също с надпис "не на войната!!". Той също е спрял коментарите под своя пост.

Живеещата в Лондон София Абрамович, която е дъщеря на Роман Абрамович, пише в Instagram: "Най-голямата и най-успешната лъжа на Кремъл е, че повечето руснаци подкрепят Путин."

Постът беше споделен със снимка с текста "Русия иска война с Украйна", като Русия беше задраскано и заменено с "Путин."

Постът след това изчезна, но има скрийншот, който е споделен в Twitter.

С лично състояние, оценявано на около 13.5 млрд. долара, бащата на София е един от най-богатите руснаци, но сега се опитва да разпродаде част от активите си, тъй като санкциите засегнаха и редица олигарси.

Освен децата на руските олигарси, водещи руски знаменитости също заклеймиха инвазията в профилите си в Instagram.

Супермоделът Ирина Шейк, която има 17.7 млн. последователи, пусна снимка на знака на мира и обяви, че ще дари средства на УНИЦЕФ и на Червения кръст в Украйна.

Супермоделът Наталия Водянова, която има 3.3 милиона последователи, написа: "Като майка съчувствам на всички майки, които понасят последствията от случващото се в Украйна и на всички, засегнати от този конфликт."