Руски бизнесмен предложи награда от 1 млн. долара за залавянето на Владимир Путин, призовавайки военни офицери да го арестуват като военнопрестъпник.

"Обещавам да платя 1 000 000 долара на военния офицер (или офицери), който, спазвайки конституционния си дълг, арестува Путин като военнопрестъпник, съгласно руските и международните закони," обяви в пост във Facebook живеещият в Калифорния инвеститор в сферата на криптовалутите и главен изпълнителен директор на Transparent Business Алекс Конанихин.

Конанихин твърди в поста си, че Путин не е легитимен президент на Русия, тъй като е нарушил руската конституция, като е "елиминирал свободните избори" и е "убивал опонентите си."

"Като етнически руснак и руски гражданин, считам за мой морален дълг да улеся денацификацията на Русия. Ще продължа да помагам на Украйна в героичните й усилия да устои на ордата на Путин".

Конанихин казва пред Insider, че не е посещавал Русия от 1992 г. На въпрос дали се страхува от отмъщение от страна на Путин, той казва: "Известно е, че Путин убива опонентите си. Сега обаче има милиони такива."

По данни на Vice, преди време състоянието на Конанихин се е оценявало на 300 млн. долара.

Той получава политическо убежище в САЩ през 1999 г., но е изложен на риск от депортация, когато статутът му е отнет четири години по-късно, преди да бъде възстановен отново през 2007 г.