Италианската полиция е задържала суперяхта, собственост на руския милиардер Андрей Игоревич Мелниченко. Това става няколко дни, след като бизнесменът беше включен в списъка със санкции на Европейския съюз след инвазията на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

143-метровата ветроходна яхта А, чиято цена е 530 милиона евро, е била конфискувана в северното пристанище Триест, съобщи правителството на Италия.

Проектирана от Филип Старк и построена в корабостроителницата Nobiskrug в Германия, яхтата на Мелниченко е най-големият ветроходен плавателен съд в света,

Мелниченко беше собственик на производителя на торове EuroChem Group и въглищната компания SUEK. Компаниите заявиха по-рано тази седмица, че той е подал оставка като член на борда на двете дружества в сряда (9 март).

Говорителят на Мелниченко Алекс Андреев заяви, че бизнесменът "няма връзка с трагичните събития в Украйна и няма политически пристрастия".

„Няма никакво основания за включването му в списъка със санкциите на ЕС. Ние ще оспорваме тези необосновани санкции и вярваме, че върховенството на закона и здравият разум ще надделеят“, каза още Андреев.

От миналата седмица италианската полиция конфискува вили и яхти на стойност над 700 милиона евро от високопоставени руснаци, които са включени в списъка със санкции на ЕС, каза министърът на икономиката Даниеле Франко.

Полицейските операции бяха част от координирана инициатива на западните държави да накажат богатите руснаци, които според тях са свързани с президента Владимир Путин.

Междувременно друга суперяхта, за която се смята, че е на руския бизнесмен Роман Абрамович, пристигна в териториалните води на Черна гора в събота сутринта. Според изданията за луксозни стоки SuperYachtFan, SuperYacht Times и Forbes, Solaris е една от яхтите на собственика на футболния клуб Челси.

140-метровият кораб е акостирал край луксозния курорт Порто Черна гора в град Тиват. Лодката напусна Барселона във вторник.

Великобритания наложи санкции на Абрамович в четвъртък, като замрази активите му и се позова на близките му отношения с Путин. Самият Абрамович обаче отрече да има подобни връзки.