Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше арестуван по обвинения в търговия с наркотици.

Полицията е обградила неговата къща в столицата Тегусигапла часове, след като от САЩ поискаха той да бъде екстрадиран, за да му попречи да избяга.

След издаването на заповедта за арест той се е предал и е бил изведен от дома си с белезници.

Ернандес ръководеше Хондурас от 2014 г. до януари тази година. Той отхвърля обвиненията срещу него.

Бившият президент е обвинен в това, че участва в група за трафик на наркотици заедно със своя по-малък брат Тони Ернандес, който миналата година беше осъден на доживотен затвор в САЩ.

По време на съдебното дело срещу Тони Ернандес от щатската прокуратура заявиха, че мексиканският наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман лично му е предоставил 1 млн. долара.

Щатските власти твърдят, че Ел Чапо е казал на по-младия брат Ернандес да предаде парите на своя брат Хуан Орландо като подкуп.

Нигер залови рекордно голяма пратка кокаин в колата на кметНаркотиците влезли в страната от Мали и пътували в кметския автомобил за Либия, откъдето трябвало да стигнат до Европа

Хондурас от години е ключова транзитна държава за наркотици, които пътуват от Южна Америка за САЩ, а в последно време е и страна, в която се произвежда кокаин.

Хуан Орландо Ернандес винаги е твърдял, че прави всичко по силите си, за да се бори с трафика на наркотици, а по време на управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп той се радваше на подкрепата на американското правителство, припомня BBC.

Тези отношения обаче се влошиха след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ.

Миналата седмица от държавния департамент на САЩ обявиха, че Ернандес е добавен към списък с хора, които нямат право да влизат в страната заради предполагаема корупционна дейност.

В свое изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че има "достоверна" информация, че бившият хондураски лидер "е участвал в корупционна дейност чрез способстването на наркотрафика и е използвал средствата от тази незаконна дейност за свои политически кампании".

Ернандес отговори на Блинкън, като заяви, че обвиненията срещу него са базирани на твърдения на хора, осъдени за трафик на наркотици, които търсят отмъщение.