Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира избухването на взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев на 1 май.

„Аз лично видях автомобила, има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети“, заяви Демерджиев по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол,

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО)“, обясни Демерджиев, цитиран от БТА, пред депутатите.

Вътрешният министър посочи, че маршрутът, по който е пътувал главният прокурор в конкретния ден, е бил обичаен за него и той многократно е минавал оттам.

„Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този автомобил. Това е автомобил от най-висока степен на сигурност, с който българската държава разполага. Много по-сигурен и защитен от автомобила, който ползва президентът на България“, каза още Демерджиев.

Убийство е била целта на взрива срещу Иван Гешев, спасили са го секундиПрокуратурата разследва терористичен акт

По повод на съобщената от Националната следствена служба информация за израелски експерт, който е огледал местопроизшествието, Иван Демерджиев посочи, че той е пристигнал в България в самия ден, около час и половина преди да настъпи взривът.

Въпросите към вътрешния министър бяха зададени от народния представител Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“, уточнява БТА.

„Имаме много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“. Така отговори Демерджиев на журналистически въпрос за това дали разследващите имат данни за хора, свързани с взрива. Той коментира темата в кулоарите на парламента, след участието си в блицконтрола.

Демерджиев посочи, че Европол са се отзовали, свързали са се с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. „Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие“, добави той.

„Ще използваме целия капацитет на всичките ни партньорски служби, за да стигнем до извършителите на това взривяване“, допълни министърът.

Зам.-главният прокурор за инцидента с Иван Гешев: Става въпрос за атентат„Само една случайност е предотвратила смъртен случай“, заяви Сарафов

„Делото за взрива до автомобила на главния прокурор трябва да бъде отнето от НСлС и разпределено на друг разследващ орган, който да проведе пълно и обективно разследване, а Борислав Сарафов да подаде оставка заради негови твърдения в публичното пространство по случая“.

Това заявиха на брифинг в парламента депутати от „Продължаваме промяната-Демократична Българи“ (ПП-ДБ) след изслушването в пленарната зала на вътрешния министър Иван Демерджиев относно взрива.

„Още от самото начало, след като информацията излезе, изразихме съмнение за обективността на фактите, коментирани в публичното пространство от отговорни длъжностни лица“, припомни Атанас Атанасов, цитиран от БТА.

Той добави, че са имали съмнение по отношение на цялата тази информация и са отбелязали, че има данни и трябва да се разследва версията за инсценировка. След днешните отговори на вътрешния министър тези наши съмнения се задълбочават, заключи депутатът.

„Тъй като разследването по това дело се води от НСлС и основен говорител по темата е директорът на службата и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, искам да заявя, че тези наши съмнения налагат извода, че това дело трябва да бъде отнето като разследване от НСлС, защото няма да бъде проведено всестранно, обективно и пълно“, коментира Атанасов.

Еврокомисията и Лаура Кьовеши осъдиха атентата срещу главния прокурор Вече има образувано досъдебно производство за тероризъм

Още при първоначалното изявление от мястото на произшествието на зам.-главния прокурор Сарафов той „излъга българската общественост и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е возил главният прокурор и неговото семейство, след което бяха създадени настроения за това, че са застрашени съпругата, децата на главния прокурор“, изтъкна представителят на ПП-ДБ.

Днес в пленарната зала от вътрешния министър разбрахме, че това е „абсолютна лъжа“, добави Атанас Атанасов.

„При това положение не можем да бъдем абсолютно сигурни, че разследването ще е обективно и пълно, затова смятаме, че делото трябва да бъде отнето от НСлС и разпределено на друг разследващ орган, който да проведе пълно и обективно разследване. В тази връзка смятаме, и, че Борислав Сарафов трябва незабавно да си подаде оставката, заради тази „лъжа, която той произнесе в публичното пространство и създаде такива обществени настроения“, заяви депутатът.