Повечето депозирани чекове се оказват на дъното на кофите за боклук. Но ако някой пази такъв, подписан от съоснователя на Apple Стив Джобс, може да получи доста за него.

RR Auction, базирана в Бостън организация, която набавя и продава автографи, ръкописи и артефакти, продава на търг чек на стойност 175 долара, подписан от Стив Джобс през юли 1976 г. Той е бил платен на Crampton, Remke & Miller, вече затворена консултантска компания, предлагала услуги и на други известни технологични фирми като Atari и Xerox, според RR Auction.

Очаква се чекът да бъде продаден за 25 000 долара, над 142 пъти повече от първоначалната му стойност, според прессъобщението на компанията, цитирано от CNBC.


Ценител купи на рекордна цена обувките, с които Джобс създаде AppleПо стелките им още личат следите от формата на стъпалата на съоснователя на компанията

През 1974 г. Джобс напуска ролята си на дизайнер на видеоигри и се свързва отново със Стив Возняк, бивш приятел от гимназията. Те създават Apple две години по-късно. Легендите за компанията сочат, че те са работили от семейния гараж на Джобс, въпреки че Возняк каза пред Bloomberg през 2014 г., че са работили предимно от собствените си домове.

Чекът включва първия адрес на компанията, базирана в Пало Алто, на който Джобс и Возняк са били, преди Apple да намери база в Купертино, Калифорния, през 1977 г.

Когато Джобс е изгонен от Apple през 1985 г., той основава конкурентна компютърна компания, наречена NeXT. Тя е придобита от Apple през 1997 г. заедно със самия Джобс. Визитка от 1990 г. от престоя на Джобс в NeXT също е част от търга.

Сред другите артикули, за които може да се наддава до 10 май, са чернова на ръкописа на „Същността на теорията на относителността“ на Алберт Айнщайн и обложка на грамофонна плоча, подписана от The Beatles.


Над 100 пъти по-скъп - колко може да струва един iPhone от 2007 г.? Наречен от организатора на търга LCG Auctions “iPhone първо издание

В миналото RR Auction е продавал и други продукти, свързани с Джобс, сред които подписано от него писмо, първо поколение iPhone и удостоверен прототип на компютър Apple-1. Компютърът от средата на 70-те години на миналия век беше на цена от 677 000 долара през август 2022 г.

Месец по-късно компанията предлага златно колие, подарена от Илон Мъск на неговата любима от колежа Дженифър Гуин през 1994 г. То се продава заедно със снимка, на която тя носи бижуто и стои до Мъск, за 51 008 долара.

Сайтът удостоверява своите артефакти чрез редица експерти от трети страни.