Никой не можеше да предвиди какво предстои, когато Стив Джобс излезе на сцената на Macworld през 2007 г. Той представи iPhone, който дори не беше първият мобилен телефон със сензорен екран, но в който имаше нещо специално и всички го усещаха. Вълнението се предаваше от един на друг, а когато устройството влезе в магазините, се купуваше като топъл хляб. Петнадесет години по-късно светът познава вече няколко поколения айфони, което логично поставя въпроса - кои от моделите се отличават като най-добри и кои - като най-лоши.

Изданието SlashGear реши да посочи кои са най-добрите айфоните досега и кои в продуктовата гама на Apple се открояват като провали. Оценката на устройствата е направена на база дизайн, технически параметри, иновативност и качество, а също така - с щипка субективност.

Най-добрите айфони

iPhone 4S

iPhone 4S съчетава красив дизайн и светкавично бърз хардуер. Той е първият айфон със Siri и последният модел, пуснат на пазара преди смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс.

IPhone 4S има 3,5-инчов Retina дисплей, корпус от стъкло и алуминий и индустриален дизайн. Печелившият коз при него бе силата. Чипът Apple A5 беше първият двуядрен процесор в iPhone. Това, както и тясната интеграция с iOS, му дадоха невероятна скорост. Появата му бележи впечатляващ скок и даде на разработчиците на приложения повече мощност, с която да боравят.

Първият айфон, 3G и 3GS

Пазарът на мобилни устройства преди появата на айфон се отличаваше с много сходни като функции телефони и бавен мобилен интернет. iPhone обедини iPod, телефон и интернет браузър в едно джобно устройство. Това промени пазара. Първите три айфона на Apple се нареждат един от друг, тъй като имаха сходни характеристики - 3,5-инчов стъклен сензорен екран, функционираха като iPod и бяха много сходни като дизайн.

Някой плати над 39 000 долара за недокоснат 15-годишен айфонТази цена надхвърля над 50 пъти първоначалната му

Първият iPhone промени формата на мобилния телефон завинаги, а вторият - начина, по който го използваме.

iPhone 6S и 6S Plus

В наименованията на тези два модела много критици четат S като “спасен от безчестие”. Елегантните линии на устройствата допринесоха за успеха им сред потребителите и класирането им сред най-добрите. Корпусът им е изработен от алуминий серия 7000 аерокосмически клас, което го направи по-малко податлив на огъване. Apple смени и стъклото с по-здраво, добави и Touch ID сензора. Задната камера бе надградена до 12MP от 8MP, използвани в iPhone 6. Това позволи за първи път да се прави 4K видеозапис. Появиха се и Live Photos - малките анимирани клипове, които са любими на мнозина в наши дни. Отделно Apple предложи по-добър процесор и графика.

iPhone X

При iPhone X Apple взе смело дизайнерско решение - роди се прорезът на дисплея. Затъмнена секция с всички нови сензори, камери и микрофони беше поместена в горния край на новия OLED екран. Това даде на Apple достатъчно място за инфрачервена камера, сензор за близост, сензор за околна светлина, високоговорител, микрофон, предна камера и др. Face ID все още е най-добрата лицева биометрична система, дори с необходимия, но спорен прорез. Причината да е толкова добър е камерата TrueDepth.

Технологията сканира лицето ви с хиляди невидими точки, за да създаде карта на дълбочината (чрез Apple). Това означава, че не може да бъде заблуден от снимка или видеозапис, за разлика от други системи за лицево разпознаване.

Apple създаде и нов начин, по който потребителите да навигират екрана, създавайки система, базирана на жестове.

iPhone 14 Pro и Pro Max

Прорезът на екрана, познат от iPhone X, се промени при iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Apple представи Dynamic Island. Тази област на екрана заобикаля камерите и сензорите за Face ID и се променя, за да показва известия и друга важна информация. iPhone 14 Pro и Pro Max дебютираха и само с eSIM.

Потребителите получиха за първи път сателитна връзка при извънредни ситуации. Apple също добави откриване на сривове, като айфонът ви може да се обади на службите за спешна помощ от ваше име, в случай че вие не можете. Обновени бяха и камерите. iPhone 14 Pro и Pro Max получиха най-новия чип A16 Bionic на Apple.

Най-лошите айфони

iPhone 5C

IPhone 5C беляза завръщането на компанията от Купертино към корпусите от пластмаса. Създаването на този модел направи крачка към появата по-късно на гамата iPhone SE. Проблемът на iPhone 5C бе, че се опитваше срещу 100 долара по-ниска цена да привлече потребители, които може да имат почти същото, което той предлага, само че в алуминиев корпус. Става дума за iPhone 5. Това подразни мнозина и така Apple се раздели с желанието си да предлага повече айфони с пластмасов корпус.

iPhone 4

Когато Стив Джобс изпрати имейл с препоръка към потребителите да избягват да държат ръцете си при антените на смартфона, това беше ясен знак, че е направена грешка. Две години по-късно бе спечелен колективен иск срещу компанията, в резултат на който потребителите получиха безплатен калъф за телефона си или 15 долара.

Фразата от две думи, с която Стив Джобс вдъхновява всекиТя дефинира точно най-емблематичните продукти на света

Въпреки всичко iPhone 4 си остава един от най-привлекателните на пазара.

iPhone SE

През 2016 г. Apple опита отново да предложи по-евтин iPhone. Мнозина го определиха като “Франкенщайн”. Той бе сглобен от първокласни материали от предишни устройства.
Apple използва дизайна на iPhone 5S, чипсета A9 от iPhone 6S с 2GB памет и 12-мегапикселовата камера от iPhone 6S. За 399 долара потребителите получаваха по-голямата част от iPhone 6S за 2/3 от цената му, натъпкан в остаряло шаси. Това направи iPhone SE ужасен, независимо дали е първо, второ или трето поколение.

iPhone 6 Plus

Този айфон бе белязан от дефект в дизайна, наречен „Bendgate“. Оставен в джоба, той се огъваше. По-късно от съдебни документи стана ясно, че Apple е знаела, че има проблем преди да започнат продажбите.