Apple ще започне да произвежда айфони с USB Type-C порт за зареждане вместо досегашния Lightning порт. Така компанията ще се съобрази с изискванията на ЕС. „Очевидно ще трябва да се съобразим, нямаме избор“, каза Грег Джосвиак, маркетинг директор на американската компания, на конференцията WSJ Tech Live в Калифорния (цитирано от The Verge). Той отказа да уточни кога Apple ще започне да произвежда iPhone с USB-C конектор, съобщи The Guardian.

Законът, приет в ЕС, изисква всички мобилни телефони и таблети да използват USB-C зареждане от есента на 2024 г. Apple вече прехвърли голяма част от своята продуктова линия към стандарта, който може да изпраща до 240 W мощност и 40 Gbps данни по същия кабел. Първият лаптоп, който използва USB-C за зареждане, беше 12-инчовият MacBook през 2015 г., докато при iPad преходът от Lightning конектора започна през 2018 г.

От американската компания отбелязват, че налагането на използването на един порт за зареждане задушава иновациите, вместо да ги насърчава, и това ще навреди на потребителите в Европа и по света.

Решено: Общо зарядно за електронните устройства от 2024 г.Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и др.

Защитниците на Lightning порта се позовават на неговите по-малки размери и огромния набор от адаптери и аксесоари, базирани на Lightning, притежавани от потребители по целия свят. Необходимостта от подмяна им може да доведе до скок в електронните отпадъци, въпреки заявената цел на регламента да намали изхвърлената електроника.

Нямаме избор, каза Грег Джосвиак. Той добави, че за околната среда и за клиентите ще е по-добре, ако правителството не е толкова регулиращо.

Имайки предвид как Apple планира пускането на новите си смартфони, най-вероятно iPhone 15, който се очаква през септември 2023 г., или неговият последващ модел, очакван през септември 2024 г., да бъде първият с USB Type-C порт.