Ако вкъщи имате едно или повече чекмеджета, пълни с електронни устройства и кабели, не сте единствени.

Продължаващият десетилетия натиск за иновации в технологичния сектор доведе до дълъг списък с полезни и лъскави домакински технологични уреди, но в същото време много от тези устройства е необходимо да бъдат заменяни с почти същите темпове, с които се появяват нови технологии.

Резултатът от това т. нар. планирано остаряване, в комбинация с ограничения брой опции за поправка на по-старите устройства през годините, представлява едно цунами от електронни отпадъци.

Последиците от всичко това се простират далеч отвъд това да измислим какво да правим с бъркотията, скътана някъде в дома ви.

"Планираното остаряване просто влошава нещата. Хората вече очакват да си купуват нов компютър на всеки три или четири години и нов телефон на всеки две години," казва пред CNN Business Джим Пъкет, изпълнителен директор на Basel Action Network. "Това е една планина, която продължава да расте."

Според последните данни на ООН, светът е генерирал цели 53.6 милиона метрични тона електронни отпадъци през 2019 г., като едва 17.4% от тях са рециклирани. Тежестта и вредата от електронните отпадъци често се понасят от хората в развиващите се държави.

Според Американска агенция за опазване на околната среда, "неопределно количество използвана електроника се транспортира от САЩ и други развити държави към развиващи се държави, които не разполагат с капацитета да откажат вноса или да се справят с тези материали, както трябва."

От Световната здравна организация (СЗО) предупредиха през миналата година, че изхвърлянето и преработването на увеличаващите се количества електронни отпадъци може да причини редица "неблагоприятни въздействия върху детското здраве," в това число промяна в белите дробове, поражения върху ДНК и завишен риск от болести, като рак и сърдечно-съдови заболявания на по-късен етап в живота.

Нещо повече, по света има над 18 милиона деца и юноши, които "активно участват" в неформалната индустрия за преработка на електронни отпадъци, предупреждават от СЗО. Деца и юноши често са използвани да преравят планини от електронни отпадъци в търсене на ценни материали, като мед и злато, "защото малките им ръце са по-сръчни от тези на възрастните," казват от СЗО.

Проблемът с електронните отпадъци е свързан с "екологичната справедливост на световно ниво," казва Пъкет. "Тук става въпрос за предотвратяване на заливането на бедните страни с електроните отпадъци и мръсните технологии на богатите."

Задълбочаващата се екологична криза вече привлича вниманието на законодатели от Европа до САЩ, както и на общностите в развиващите се страни, където в исторически план се изнасят електронни отпадъци.

В Нова Зеландия микроби извличат злато от електронни отпадъциНякои компании прибягват до химията, за да разработят решение за рециклирането на стари устройства, като мобилни телефони, докато в същото време извличат стойност от този процес

ЕС одобри миналия месец използването на стандартно зарядно за електронни устройства, което има потенциала да ограничи броя на различните кабели, които всеки потребител притежава. Трима прогресивни американски законодатели - в лицето на Ед Марки, Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, призоваха Конгреса да вземе същото решение.

Засега обаче регулациите, свързани с електронните отпадъци, съществуват основно на щатско ниво и няма много признаци за подобна политика на федерално ниво в близко бъдеще.

Какво могат да направят потребителите и компаниите по въпроса?

Когато Кори Деми работел в корпоративни IT отдели, му се налагало да намира начини да се освобождава от стотици остарели фирмени компютри. Сега, като изпълнителен директор на организацията Sustainable Electronics Recycling International (SERI), той е част от група, която се опитва да се бори с кризата с електронните отпадъци, като подсилва сътрудничеството между правителството, частния сектор и потребителите.

"Електронните отпадъци са в резултат на липсата на планиране по време на жизнения цикъл на продукта," казва Деми. "Ние просто реагираме на проблема, който сме създали преди години. Ако искаме да се отървем предварително от това нещо, трябва да мислим за тези неща преди това – какво проектираме и какво купуват потребителите."

За да постигне това, SERI въвежда собствени стандарти за сертификация за рециклиране на електронни продукти, които гарантират, че електронните отпадъци се изхвърлят правилно. Организацията също така организира събития за бизнес и други заинтересовани страни и подкрепя усилията за оказване на натиск върху компании и правителства за предприемането на по-устойчиви подходи към разработването на електроника.

"Трябва да намерим начини да използваме едно електронно устройство по-дълго, да го поправяме, да го използваме отново," казва Деми, отбелязвайки, че това ще изисква промяна на нагласите и на потребителите и на компаниите.

В последните месеци има известни причини за оптимизъм на този фронт. Увеличението на електронните отпадъци доведе до увеличаване на натиска върху производителите за облекчаване на ограниченията за поправка на устройства от страна на индивидуални потребители и независими сервизи.

Редица технологични компании вече стартираха инициативи в помощ на ремонта на стари устройства. По-рано през годината Apple и Samsung отвориха онлайн сервизи, които позволяват на потребителите да купуват части за своите смартфони и да ги ремонтират сами. От Google обещаха, че ще осигуряват на потребителите части за поправката на телефоните Pixel.

В последните години също така се появиха различни обединения, които дават на потребителите възможността да изхвърлят отговорно своите устройства. Пъкет помага за основаването на инициативата за рециклиране на електронни отпадъци e-Stewards, която сертифицира и одитира компании, които рециклират електроника, за да гарантира, че изхвърлят по подходящия начин електронните отпадъци, прилагайки "много строги стандарти."

С този инструмент потребителите могат да откриват намиращи се близо до тях центрове за рециклиране. От SERI предлагат и онлайн инструмент за откриване на сертифицирани центрове за рециклиране.

Джеф Сайбърт, главният провокатор (да, това е истинската му длъжност) в SERI, също така препоръчва потребителите да проверяват в своите общини дали имат разработени планове за рециклиране на електронни отпадъци. Редица щатски компании за търговия на дребно, като Staples и Best Buy, също имат програми, които позволяват на потребителите да носят електронни отпадъци за рециклиране.

По някои изчисления рециклирането на 1 милион лаптопа пести енергия, еквивалентна на електричеството, използвани от над 3 500 щатски домакинства за година. От всеки 1 милиона рециклирани смартфона могат да бъдат отделени 15 800 кг мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

Освен тези опции Сайбърт призова потребителите за започнат да мислят за електрониката по начина, по който мислят за колите – ние не изхвърляме автомобилите си, когато имаме нужда от нови гуми или ако предното стъкло се спука.

"Всички искат да направят правилното нещо," казва Сайбърт. "Затова трябва да им предоставим ресурсите, за да могат да го направят, а това все още е в процес на изработване."