Освен, че преобърна живота на милиони хора, пандемията от коронавирус в момента заплашва и световните океани.

Генерираните вследствие на пандемията отпадъци, като изхвърлени маски за еднократна употреба, ръкавици и мокри кърпички, се носят по водните пътища и океаните. Доказателство са отпадъците, които в последните няколко месеца изплуват на бреговете.

Около 62 210 лични предпазни средства, в това число маски и ръкавици за еднократна употреба, са били събрани по време на ежегодното събитие за почистване на бреговете Coastal Cleanup, сочат предварителни данни. Това е най-голямото доброволческо събитие в света и се провежда всеки септември. В него участват хора от десетки страни, които премахват сериозни количества пластмаса и морски отпадъци от океаните и водните пътища.

Тази година в почистването се включиха 76 държави, които събраха най-малко 725 тона отпадъци, в това число и десетки хиляди лични предпазни средства.

Таз година за първи път в 35-годишната история на събитието личните предпазни средства са добавени като отделна категория, към угарките от цигари, опаковките за храна, пластмасовите сламки и бутилки, казва доктор Джордж Леонард от Океанската консерватория - организация с идеална цел, която се грижи за защитата на океаните.

"Ние вярваме напълно, че личните предпазни средства представляват значителна заплаха за океаните и морския живот", казва Леонард.

Във време, в което световните океани вече се затрупани от 8-те милиона тона пластмасови отпадъци, които се изхвърлят в тях ежегодно, Леонард предупреждава, че тази най-нова заплаха може да влоши положението. От Световния икономически форум предупреждават, че ако замърсяването продължава да се случва с тези темпове, до 2050 г. теглото на пластмасата в океаните ще бъде по-голямо от това на рибата.

Според Леонард пандемията е създала един двустранен проблем: "Има засилено търсене на пластмасови и найлонови артикули за еднократна употреба като чанти и опаковки за храна от страна на потребителите и компаниите заради всичката храна, която се поръчва", казва той.

В Нова Зеландия микроби извличат злато от електронни отпадъциНякои компании прибягват до химията, за да разработят решение за рециклирането на стари устройства, като мобилни телефони, докато в същото време извличат стойност от този процес

"Имаме и засилена употреба в световен мащаб на маски и ръкавици за еднократна употреба. Преди няколко месеца никой нямаше да си помисли, че целият свят ще ги използва," добавя Леонард.

Според научното списание Environmental Science & Technology всеки месец в световен мащаб се използват 129 млрд. маски за еднократна употреба и 65 млрд. ръкавици от началото на пандемията.

Преминаването от сушата към океана

В последните години жителката на Сан Диего, Калифорния, Джанис Джонс, която е учител по професия, участва като доброволец в събирането на пластмасови отпадъци от плажа в близост до нейния дом.

"Вманиачена съм по чистенето на плажа", казва Джоунс пред CNN. Когато обаче бързото разпространение на Covid-19 води до затварянето на плажовете в нейния район през март, тя промяна своя подход.

"Вместо това започнах да се разхождам из квартала", казва тя. Отначало бе като физическа тренировка. "Бях затворена в къща и работех по цял ден от дома. Затова излизах, за да ходя между 6 и 8 километра". По време на разходките си Джоунс започва да забелязва изхвърлени ръкавици и маски на всевъзможни места.

"Повечето от тях бяха за еднократна употреба", казва тя. Тя започва да ги събира и изхвърля на подходящите места. Джоунс казва, че отпадъците от лични предпазни средства са нараснали значително от април и тя решава документира това като снима всяка маска и ръкавица, която намира.

"Досега броят им е над 1 000," казва тя. "Успях да стигна и до плажа няколко пъти и там също намерих изхвърлени маски". Нейните опасения са, че изхвърлените маски и ръкавици в крайна сметка ще се озоват в океана.

"До 80% от пластмасовите отпадъци в океаните идват от сушата", казва Чад Нилсен, главен изпълнителен директор на Surfrider Foundation. "Всяка маска или ръкавица, която виждате изхвърлена на улицата, най-вероятно ще отиде в канализацията, а оттам в река и след това в океана."

"Хората също така не осъзнават, че тези сини маски и ръкавици съдържат полиетилен", казва Нилсен. "Така че това, което използваме само за няколко минути, може да остане на Земята хиляди години. Тези продукти няма да се разградят сами. Впоследствие пък се поглъщат от животни на сушата и във водата".

"В момента сме още в началото на тази заплаха. Ако не сме загрижени или внимателни, това може да се превърне в голяма пречка и в катастрофална ситуация за океаните".