Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е упражнил сексуално насилие върху авторката Е. Джийн Карол и след това я е оклеветил, като я е нарекъл лъжкиня.

Това постанови Федералният съд в Манхатън, съобщи Reuters. Случаят е от 90-те години на миналия век.

Тръмп ще трябва да плати обезщетение в размер на 5 милиона долара.

"Днес светът най-накрая знае истината", заяви Карол. "Тази победа е не само за мен, но и за всяка жена, която е страдала, защото не са ѝ повярвали."

Бившият президент на САЩ, който води кампания за повторно влизане в Белия дом през 2024 г., ще обжалва, заяви адвокатът му Джоузеф Такопина пред репортери в съда.

79-годишната Карол свидетелства по време на гражданския процес, че 76-годишният Тръмп я е изнасилил в гардеробната на универсален магазин Bergdorf Goodman в Манхатън през 1995 или 1996 г., след което е навредил на репутацията ѝ, като е написал през октомври 2022 г. в своята социална платформа Truth Social, че твърденията ѝ са "пълна измама", "измама" и "лъжа", допълва Reuters.

Тръмп е обвинен за купуването на мълчанието на Сторми Даниълс за $130 000Порнозвездата Сторми Даниълс твърди, че е имала афера с Тръмп през 2006 г.

По време на съдебния процес бяха представени показанията на бившата репортерка на списание People Наташа Стойноф, която разказа пред съдебните заседатели, че през 2005 г. Тръмп я притиснал в своя клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида и я целунал насила в продължение на "няколко минути".

Друга жена, Джесика Лийдс, свидетелства, че Тръмп я е целунал, опипвал и сложил ръката си под полата ѝ по време на полет през 1979 г.

Съдебните заседатели чуха и откъси от видеозапис на "Access Hollywood" от 2005 г., в който Тръмп обяснява, че жените сами му позволяват да проявява близка интимност.

"Исторически погледнато, това е вярно... ако погледнете през последните милион години", казва Тръмп във видео показания от октомври 2022 г., пуснати в съда.

Той многократно е отричал обвиненията в сексуални посегателства.

Бурята, която вкара порно индустрията в американската политика Аферата на бившият президент с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс заплашва да взриви атмосферата преди изборите в САЩ

Съдебните заседатели имаха за задача да решат дали Тръмп е изнасилил, сексуално малтретирал или насилствено докосвал Карол, а отделно бяха попитани дали Тръмп е оклеветил Карол. Те установиха, че Тръмп я е насилвал сексуално, но не и че я е изнасилил.

Юридическият екип на Тръмп атакува достоверността на разказа на Карол, включително защо тя никога не е съобщила за случая в полицията или не е крещяла по време на предполагаемия инцидент.

Двама от приятелите на Карол заявиха, че по онова време тя им е разказала за предполагаемото изнасилване, но ги е заклела да пазят тайна, тъй като се е страхувала, че Тръмп ще използва славата и богатството си, за да й отмъсти, ако тя се разкрие.

Карол заяви пред съдебните заседатели, че е решила да наруши мълчанието си през 2017 г., след като обвиненията в изнасилване срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн накараха десетки жени да излязат с разкази за сексуално насилие от страна на влиятелни мъже. Тя оповести разказа си, докато Тръмп беше президент.

Карол е категорична, че публичните отричания на Тръмп са разрушили кариерата ѝ и са подтикнали кампания на жесток онлайн тормоз от страна на неговите поддръжници.

Тръмп отсъстваше по време на съдебния процес, който започна на 25 април тази година.

Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

В публикация в платформата си Truth Social той нарече присъдата "позор" и заяви: "Нямам абсолютно никаква представа коя е тази жена".

Тъй като става въпрос за гражданско дело, Тръмп не е изправен пред наказателни последствия и поради това не подлежи на ефективна присъда в затвор.

Съдебните заседатели заседаваха по-малко от три часа, за да стигнат до осъдително решение.

Карол трябва да получи и 5 млн. долара обезщетение, но Тръмп няма да го плати, докато делото е в процес на обжалване.

В поляризирания политически климат в Америка изглежда малко вероятно гражданската присъда да окаже влияние върху основните поддръжници на Тръмп, които разглеждат правните му проблеми като част от съгласуваните усилия на опонентите да го подкопаят.

Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

"Хората, които са против Тръмп, ще си останат такива, основните гласоподаватели за Тръмп няма да се променят, а амбивалентните просто не мисля, че ще се трогнат от подобно нещо", заяви Чарли Героу, републикански стратег в Пенсилвания. Всяко отрицателно въздействие вероятно ще бъде малко и ще се ограничи до жените от предградията и умерените републиканци, допълни Героу.

Тръмп цитира процеса "Карол" в имейли за набиране на средства за кампанията като доказателство за това, което представя като заговор на демократите.

Той заяви, че Карол, бивша колумнистка на списание Elle и регистрирана демократка, е измислила обвиненията, за да се опита да увеличи продажбите на мемоарите си от 2019 г. и да му навреди политически.

Лис Смит, стратег от Демократическата партия, заяви, че предстои да стане ясно дали присъдата по делото "Карол" ще направи Тръмп "неприемлив" за избирателите на републиканците, като ги подтикне да се обединят около друг кандидат.

Междувременно, резултатите в социологическите проучвания на Тръмп се покачват, след като миналия месец той беше обвинен във фалшифициране на бизнес документи за подкуп на порнозвезда преди победата му на президентските избори през 2016 г.

Доналд Тръмп, който е първият американски президент, обвинен и изправен на съд, пледира невинен и заяви, че обвиненията са политически мотивирани.