Богат президент републиканец е изхвърлен от поста след един мандат на фона на огромни икономически затруднения и страхове от политическо насилие.

Носят се слухове, че е бил следен или е бил на път да бъде арестуван. Безмилостен, огорчен, ужасен от своя наследник от Демократическата партия, той стои в елегантния си апартамент в центъра на Манхатън, кроейки следващия си ход.

Само че сградата не е Trump Tower, а Waldorf-Astoria. А въпросният бивш президент е Хърбърт Хувър.

С тези думи Нанси Гибс, бивш главен редактор на TIME, анонсира новата корица на изданието - Unprecedented (Безпрецедентно), отбелязвайки, че в случая историята не се повтаря. „Хувър не само уважаваше президентството, но го почиташе и след като вече не беше президент”, пише Гибс, която сега е директор на Shorenstein Center в Harvard Kennedy School.

Повечето бивши президенти излизат от Овалния кабинет, носейки белези и огорчения, преследвани от това, което са направили, и това, което са оставили несвършено, посочва Гибс.

Да продължат да служат на обществото, независимо дали в името на политиката, или на покаянието, е било по-скоро правило, отколкото изключение за съвременните бивши президенти - и се превръща в още една норма, която Доналд Тръмп нарушава, пише още Нанси Гибс, изтъквайки историческия факт, че нито един бивш президент на САЩ не е бил обвиняван в престъпление.

Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

Това обаче най-после е шанс Тръмп да види президентството като институция, служеща на общественото благо, допълва Гибс. По думите ѝ Тръмп никога не е показвал, че усеща тежестта на позицията си и присъщите ѝ съдбовни задължения. А пост-президентството за него е платформа за „възмездие“, както той сам се изразява, посочва Гибс. „Никой не е бил перфектен, но малцина са били вандали“, пише тя и допълва: „И други президенти са се опитвали да спасяват кампании, но не знаем за нито един, който е купувал мълчанието на порнозвезда.“

Президентите полагат клетва да спазват законите; бившите президенти получават защита и привилегии, защото са служили на нацията и защото са в състояние да служат по нови начини, включително използвайки тази възможност с цел да бъдат полезни в глобален план, пише още Нанси Гибс и завършва:

Скандалът с Доналд Тръмп се основава както на това, което е направил, така и на това, което е оставил ненаправено, използвайки силата си, за да разделя и владее, вместо за нещо добро.