Бившият американски президент Доналд Тръмп пристигна вчера с частния си самолет от щата Флорида в Ню Йорк, където ще му бъдат предявени обвинения, свързани с разследването за подкупване на порноактриса, за да купи мълчанието ѝ по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 г., предадоха световните агенции.

Преди да напусне имението си в Мар а Лаго във Флорида, Тръмп написа с главни букви в социалната си мрежа Truth Social, че се отправя към Ню Йорк, за да „направи Америка отново велика“ и че е жертва на „лов на вещици, когато ( неговата) велика страна потъва в ада“, посочва Reuters.

Тръмп напусна дома си в Мар а Лаго около обяд в понеделник, пътувайки в кортеж по пътища, изпълнени с поддръжници, преди да се качи на борда на самолета си, като телевизорът му беше настроен на Fox News, предаващ на живо заминаването, допълва The Wall Street Journal.

Бурята, която вкара порно индустрията в американската политика Аферата на бившият президент с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс заплашва да взриви атмосферата преди изборите в САЩ

Неговият частен "Боинг 757", върху който е изписано неговото име, кацна около 19:25 ч. по Гринуич на летище LaGuardia в Ню Йорк. След това бившият президент се отправи към Trump Tower в Манхатън, за да се срещне със своите адвокати и други съветници.

Районът около Trump Tower, където бившият президент ще остане 36 часа, е под засилена охрана от дни, въпреки че засега само шепа демонстранти за и против Тръмп протестират там, отбелязва Reuters. От петък негов противник се разхожда с надписите: „Затворете го и... Изхвърлете ключа“.

Поддръжниците му пък носят табели с надписи „Арестувайте Байдън“ и „Тръмп победи“. Пред сградата имаше и гол "каубой" с китара в очакване да приветства бившия президент.

Процесът срещу Тръмп е първият подобен случай на повдигане на обвинения за криминално престъпление срещу бивш американски президент. Той е още по-знаков, тъй като 76-годишният милиардер републиканец отново се включи в надпреварата за номинация на Републиканската партия, за да си върне президентския пост през ноември 2024 г.