Докато Доналд Тръмп се подготвя за дело по обвинение, че е плащал на порно звезда, за да не разгласява предполагаема връзка помежду им, бившият президент попада във фокуса на други щатски и федерални разследвания, които крият още по-сериозни правни рискове.

Следващият набор от юридически проблеми за Тръмп може да се окаже с адрес щата Джорджия, където Фани Уилис, окръжен прокурор на окръг Фултън, обмисля потенциални обвинения във връзка с предполагаема нерегламентирана намеса на Тръмп и други лица от неговото обкръжение в президентските избори в САЩ през 2020 г.

По-рано тази година Уилис заяви, че решението ѝ дали да повдигне обвинения, произтичащи от специалното разследване на голямо жури, е "предстоящо". То, както и разследване на Министерството на правосъдието на САЩ относно предполагаема незаконна намеса на Тръмп в изборите през 2020 г., се разглеждат като най-сериозните правни заплахи за бившия президент. Министерството на правосъдието също така проучва работата му с правителствени документи, като самият Тръмп отрича да е извършвал нарушения по тези казуси, припомня Financial Times.

"Делата в Джорджия и в Министерството на правосъдието излагат Тръмп на потенциално много по-голям риск от лишаване от свобода, отколкото делото в Манхатън, където подобна мярка изглежда малко вероятно", казва Барбара Маккуейд, професор в юридическия факултет на Мичиганския университет и бивш адвокат, пред изданието. "Една присъда за изборна измама, заговор за измама на Съединените щати или подстрекателски заговор може да донесе значителни срокове затвор".

Тръмп е обвинен за купуването на мълчанието на Сторми Даниълс за $130 000Порнозвездата Сторми Даниълс твърди, че е имала афера с Тръмп през 2006 г.
От двете разследвания, свързани с изборите през 2020 г., потенциално обвинение вероятно ще има първо в Джорджия, тъй като тамошното разследване може да се разглежда като "подмножество" на разследването на Министерството на правосъдието, смята, на свой ред, Андрю Вайсман, водещ прокурор по време на разследването за връзки с Русия, докато Тръмп беше на власт, посочва още Financial Times.

Следващият ход на Уилис се очаква с голямо нетърпение, тъй като в първия си доклад специалното разширено жури обявява, че някои свидетели може да са излъгали под клетва, и препоръчва на окръжния прокурор да поиска повдигане на обвинения.

В отговор Тръмп подаде молба за отмяна на частично разсекретения доклад, твърдейки, че законите, разрешаващи използването на подобно жури, са "противоконституционни". Той също така поиска да дисквалифицира окръжната прокуратура на окръг Фултън "от всякакво по-нататъшно участие по този казус", отчасти заради интервюта на Уилис в медиите, които според него "нарушават прокурорските стандарти".

Кларк Кънингам, професор по право в Държавния университет на Джорджия, твърди, че Уилис може да реши да внесе евентуален обвинителен акт преди 1 май - крайния срок, в който тя трябва да се произнесе по искането на Тръмп. Ако тази молба бъде отхвърлена, Тръмп може да задейства продължителен процес на обжалване, който да спре производството - стратегия, която адвокатите му са прилагали в други случаи, припомня още Financial Times.

Анализаторите твърдят, че евентуалното обвинение от страна на Уилис ще се съсредоточи върху изборни измами и може да включва обвинения в рекет. Но някои експерти твърдят, че въпреки сериозността на обвиненията срещу него, Тръмп може никога да не стигне до затворническа килия заради защитните си стратегии и статута си на бивш президент.