В четвъртък, в Ню Йорк бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен, че е дал пари на актрисата от филми за възрастни Сторми (Буреносната бел.ред.) Даниълс, за да потули скандал преди изборите в САЩ през 2016 г.

Даниелс заявява, че е имала сексуален контакт с Тръмп през 2006 - година, след като той се жени за третата си съпруга Мелания и повече от десетилетие преди бизнесменът-политик (по това време известен с популярно телевизионно риалити шоу) да стане президент.

Тръмп отрича това да се е случвало и заявява, че плащането е направено, за да се спрат нейните "фалшиви и изнудвачески обвинения".

Тепърва ще стане ясно кой от двамата говори истината, но ето какви са фактите за Сторми Даниълс и предполагаемата ѝ връзка с Тръмп, според Reuters.

Срещи и обвинения

Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, е на 44 години и е от Батън Руж, Луизиана. Повече от две десетилетия тя е звезда в порно индустрията, като участва в множество продукции и дори режисира някои от тях.

Тя твърди, че се е запознала с Тръмп през юли 2006 г. на турнир по голф за знаменитости край езерото Тахо. По думите ѝ той я е поканил на вечеря в хотелския му апартамент, където ѝ е показал копие от списание за голф с негова снимка на корицата.

Информационната агенция цитира и разказа на Сторми в предаването "60 минути" на CBS през 2018 г., където тя казва: "И аз му казах: "Някой трябва да вземе това списание и да те напляска с него”. Така че той се обърна и си свали малко панталоните. Имаше бельо и други неща и аз просто му ударих няколко шамара".

Тръмп е обвинен за купуването на мълчанието на Сторми Даниълс за $130 000Порнозвездата Сторми Даниълс твърди, че е имала афера с Тръмп през 2006 г.

В крайна сметка тя заявява, че двамата са правили секс по взаимно съгласие, а след това Тръмп ѝ се е обаждал по телефона и са се срещнали по негова молба през юли 2007 г. в хотел "Бевърли Хилс" в Лос Анджелис, за да обсъдят евентуалното ѝ участие в неговото шоу.


Предизборно споразумение

На 28 октомври 2016 г., в последните дни преди президентските избори, които Тръмп в крайна сметка печели, Даниълс подписва споразумение за неразкриване на информация, в което се задължава да не обсъжда публично връзката си с него в замяна на плащане от 130 000 долара, според документи, подадени във федералния съд на Лос Анджелис. Договорът е подписан от Кийт Дейвидсън, тогавашния ѝ адвокат, и Майкъл Коен, тогава личен адвокат на бъдещия американски президент. Документът включвал място за подписа на Тръмп, но той така и не го подписал, припомня Reuters.

През 2018 г., след като Wall Street Journal съобщава за плащането, адвокатът на Тръмп заявява публично, че е платил със собствени пари и не е получил нареждане от бизнесмена да го прави.

Даниълс съди Тръмп и Коен, като иска споразумението да бъде обявено за невалидно.


Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

Иск за клевета

Но сагата има и други аспекти. През 2018 г., например, Даниълс завежда дело за клевета срещу Тръмп във федерален съд заради негова публикация в Twitter, в която я обвинява в "измама", след като тя описва как е била заплашвана заради публикуването на разказа ѝ за предполагаемата ѝ сексуална връзка с него.

През 2018 г. федерален съдия от Лос Анджелис решава, че забележките на Тръмп не са клеветнически и са защитени от Първата поправка на Конституцията на САЩ, гарантираща свободата на словото. Решението на съдията е потвърдено при обжалването, а през 2021 г. Върховният съд на САЩ отказва да преразгледа въпроса.