Голямо съдебно жури гласува за повдигане на обвинение срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк за тайно плащане на пари на звездата от филми за възрастни Сторми Даниълс по време на изборите през 2016 г.

Нито един бивш президент на САЩ не е бил обвиняван в престъпление. Очаква се новината да разтърси надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., в която Тръмп води в повечето проучвания, посочва The Guardian.

„Тази вечер се свързахме с адвоката на г-н Тръмп, за да координираме предаването му на прокуратурата в Манхатън за повдигане на обвинение по обвинителен акт от върховния съд“, се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. „Насоки ще бъдат предоставени, когато бъде избрана датата на обвинението.“


Очаква се Тръмп да се яви в съда във вторник, каза адвокатът му Сюзън Нечелес. На полицията в Ню Йорк е казано всички да се явят на служба в петък и да бъдат готови да се справят с „необичайни смущения“, според бележка, видяна от NBC.

Тръмп печели подкрепа от съперници с публикацията си, че ще бъде арестуванБившият президент казва, че очаква да бъде арестуван във вторник, но няма официално потвърждение за вероятността или времето за повдигане на обвинения

Не е ясно дали Тръмп ще бъде окован с белезници при появата си, но ще му бъдат взети пръстови отпечатъци, той също така ще бъде сниман по обичайния при арестначин. Очаква се адвокатският му екип да се бори енергично с обвиненията, а графикът за потенциалния процес остава неясен.


Тръмп, който според съобщенията е изправен пред около 30 обвинения в бизнес измами, нападна Браг и демократите в изявление, публикувано малко след разгласяването на новината, твърдейки, че обвинението представлява „политическо преследване“. „Вярвам, че този лов на вещици ще има огромен обратен ефект върху Джо Байдън“, каза Тръмп. „Нашето движение и нашата партия – обединени и силни – първо ще победят Алвин Браг, а след това ще победим Джо Байдън.“

Демократите отговориха на твърденията за преследване, като казаха, че ако Тръмп е нарушил закона, той трябва да бъде изправен пред обвинения като всеки американец. Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър добави: „Не трябва да има външно политическо влияние, сплашване или намеса в случая. Насърчавам както критиците, така и поддръжниците на Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона.

Калифорнийският демократ Адам Шиф каза: „Обвинението срещу бивш президент е безпрецедентно. Но същото важи и за незаконните деяния, в които е участвал Тръмп.


Тръмп твърди, че Бившият президент заяви това в Truth Social без официално потвърждение за вероятността или момента на повдигане на обвинения

Часове след новината организаторите на кампанията на Тръмп изпратиха молби за набиране на средства, за да се противопоставят на това, което нарекоха „най-тъмната глава в американската история“. Те обвиниха демократите, че използват оръжие на съдебната система, за да накажат политически опонент.

Висши републиканци бързо денонсираха обвинителния акт, скачайки в защита на Тръмп. Кевин Маккарти, републиканецът, говорител на Камарата, обвини Браг, че е „нанесъл непоправими щети на нашата страна“. „Американският народ няма да толерира тази несправедливост и Камарата на представителите ще потърси отговорност от Алвин Браг и неговата безпрецедентна злоупотреба с власт“, писа Маккарти в Twitter.

Майк Пенс, потенциален съперник на Тръмп за републиканската президентска номинация, каза пред CNN, че обвинителният акт е изпратил „ужасно послание“ към света за това, което той нарече „двустепенна“ съдебна система на САЩ. Пенс отказа да каже дали Тръмп трябва да се откаже от надпреварата за номинация, ако бъде осъден – или това би трябвало да го дисквалифицира от кандидатурата на Републиканската партия. „Не искам да говоря с хипотези“, каза той.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, дългогодишен съюзник на Тръмп, го нарече „шокиращ и опасен ден за върховенството на закона в Америка“ и „едно от най-безотговорните решения от страна на прокурор в американската история“. Греъм каза, че всичко ще завърши с победа на Тръмп в съда и в урните.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис нарече обвинителния акт „неамерикански“ и заяви, че щатът няма да съдейства с каквито и да е искания за екстрадиране по случая. Тръмп беше във Флорида, когато новината излезе и се смята, че съобщението е изненадало екипа му.

Сторми Даниълс отпразнува новината за обвинението, туитвайки: „Благодаря на всички за вашата подкрепа и любов! Получавам толкова много съобщения, че не мога да отговоря ... също така не искам да разливам шампанското си.

Даниълс твърди, че е имала афера с Тръмп през 2006 г. Тръмп отрича аферата, но призна, че е наредил на Коен да плати на Даниелс 130 000 долара за нейното мълчание.

Освен това беше разкрито, че Коен е уредил плащането на 150 000 към Карън Макдугъл, модел на Playboy, която също твърди, че е имала връзка с Тръмп.

Коен се призна за виновен в нарушаване на закона за финансиране на кампанията и бе осъден на три години затвор през декември 2018 г.

По-рано този месец Коен даде показания пред голямото жури по делото за плащанията, както и самата Даниълс.

Тръмп не е давал показания. Той отрича да е извършил нарушение и твърди, че плащанията представляват изнудване.

Очаква се адвокатите на Тръмп да се опитат да забавят делото.