Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на документи при плащането на пари на бившата порноактриса Сторми Даниълс по време на предизборната кампания през 2016 г.

Той остана под арест над 40 минути във връзка с процедурата по повдигането на обвинение и надхвърли времето, което очакваше защитата му, пише Reuters, цитирана от БТА.

С тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп почти не прояви емоции, когато помаха с ръка на множеството, събрало се пред съдебната сграда.

Общо, обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, но реалната присъда на Тръмп, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-малка, отбелязва Reuters.

Тръмп е изнесе сравнително кратка 25-минутна реч, започвайки с тирада срещу прокурорите, отбелязва Associated Press. Той обаче не отправи призив към поддръжниците отново да излязат на демонстрации.

Тръмп не оповести и подробности около плановете си за предизборната си кампания, към която се очаква да се завърне.

Бившият президент направи кратък обзор по различни съдебни дела срещу него, сред които и това за класифицираните документи, открити в имението му Мар а Лаго, след като напусна Белия дом в началото на 2021 година. Той коментира и разследването на щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г.

Тръмп изрази особена загриженост относно делото за класифицираните документи, като на няколко пъти нарече специалния прокурор Джак Смит "лунатик".

Тръмп заяви, че делата срещу него представляват опит за осуетяване на преизбирането му за президент, като ги нарече "масирана намеса в изборите в невиждан досега мащаб".

Облаците над Тръмп се сгъстяват, заплашва го и дело за изборни машинации Бившият президент е изправен пред евентуално лишаване от свобода заради обвинение за предполагаема намеса в изборите

При завръщането си в имението си Мар а Лаго във Флорида, Тръмп заяви пред своите симпатизанти, че никога не си е представял, че нещо подобно може да се случи в Америка, предаде Reuters.

"Единственото престъпление, което съм извършвал, бе да защитавам безстрашно страната ни от тези, които се опитват да я разрушат", допълни Тръмп, който се бори за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Тръмп набира преднина сред републиканците преди изборите догодина, сочи проучване

Макар да е изправен пред обвинения в престъпление, бившият Тръмп набира преднина пред съперниците си за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, сочи публикувано в понеделник социологическо проучване на Reuters/Ipsos, цитирано от БТА. Около 48% от хората, самоопределящи се като републиканци, искат Тръмп да бъде издигнат за партиен кандидат на президентските избори, в сравнение с 44% в предишно допитване, осъществено между 14 и 20 март.

Бурята, която вкара порно индустрията в американската политика Аферата на бившият президент с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс заплашва да взриви атмосферата преди изборите в САЩ

В същото време подкрепата за губернатора на щата Флорида Рон Десантис - най-близкият съперник на Тръмп, е намаляла от 30% миналия месец на 19% в сегашната анкета на Ройтерс. Тя е направена в интернет между 31 март до 3 април, след като бе оповестено, че Тръмп ще бъде обвинен в престъпление за това, че преди изборите през 2016 г. е платил на порнозвезда, за да не разкрива тайните им отношения, припомня агенцията. Очаква се бившият президент да пледира "невинен" при явяването си днес пред съда в Манхатън. Около 71% от участниците в настоящото допитване, включително 58% от републиканците, смятат за вероятно Тръмп да е платил на порнозвездата Сторми Даниълс да не разкрива аферата им преди президентските избори през 2016 г. В същото време 51% от анкетираните, в това число 80% от републиканците, смятат, че подбудите зад повдигнатите обвинения срещу него са политически. Тези данни до голяма степен остават непроменени в сравнение с проучването от март