Биткойнът се търгува на най-ниското си ниво от средата на март.

Волатилността, предизвикана от ниската ликвидност, продължава да засяга пазарите на криптовалути, съобщи CNBC.

В четвъртък (11 май) биткойнът падна под границата от 27 000 долара, по данни на CoinDesk. Това е най-ниското му ниво от 17 март насам.

В момента криптопазарите са изправени пред редица проблеми, включително ниска ликвидност, репресии срещу индустрията от страна на регулаторните органи в САЩ и макроикономически притеснения.

Биткойнът е нараснал с около 59% тази година, но цените остават нестабилни, като ниската ликвидност изостря движенията нагоре и надолу.

Клара Медали, директор на отдел "Изследвания" в Kaiko, заяви, че се наблюдава "забележителен спад в дълбочината на пазара" на биткойн.

Възможно е ситуацията с ликвидността да се влоши още, след като агенция Bloomberg съобщи, че Jane Street и Jump Crypto, двама от най-големите маркет мейкъри на криптовалути, се оттеглят от търговията с криптовалути в САЩ, тъй като регулаторите продължават репресиите си срещу относително новата индустрия.

"Въпреки че все още не е ясен катализаторът на резкия спад, волатилността е очаквана предвид настоящото състояние на ликвидността", допълва Медали.

FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви Компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси

Ликвидността е голям проблем за криптопазарите след затварянето на Silvergate и Signature Bank - две ключови платформи, които хората използваха, за да купуват на криптопазара.

Контролът от страна на американските регулаторни органи върху индустрията на цифровите валути се засили след срива на криптоборсата FTX миналата година.

През март Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ предупреди американската криптоборса Coinbase за потенциални нарушения на закона за ценните книжа. Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг заяви, че компанията се подготвя за дългогодишна съдебна битка със SEC.

Същият месец Комисията за стокови фючърси и търговия заяви, че криптоборсата Binance е нарушила правилата за търговия.

Криптоиндустрията е в битка с американските регулатори, като обвинява SEC и правителството на САЩ, че не са определили ясни правила, пояснява CNBC.

Срив или игра на курса? Защо Binance спря тегленията на биткойниОправданието беше, че има претоварване с чакащи трансакции

Междувременно самата биткойн мрежа се сблъска с претоварване през последните дни, като миналата седмица Binance беше принудена временно да спре тегленето на биткойни.

Таксите за транзакции скочиха тази седмица и макар че намаляват, все още остават на високи нива.

Първоначалната мрежа на биткойн не е проектирана да обработва транзакции с голям обем, допълва CNBC.