Институционалните инвеститори загубиха интерес към криптовалутите още миналата година и апетитът към тях едва ли ще се завърне.

Това коментира ръководителят на отдела за цифрови активи и финансови пазари на Northern Trust Джъстин Чапман пред CNBC.

По време на участието си на конференцията "Седмица на цифровите активи" в Сан Франциско, той заяви, че фокусът е изместен към блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите, но че компанията му "разполага с възможности", ако интересът на клиентите към криптоактивите се възстанови.

"Миналата година бяхме свидетели как традиционните мениджъри на фондове се стремяха да стартират криптофондове, ETP в Европа, което е еквивалент на ETF в САЩ - това наистина затихна сега. Дори хедж фондовете, които са активни на пазарите, със сигурност намалиха експозицията си в това конкретно пространство.", смята той.

Междувременно лидерите на най-големите финансови институции, присъстващи на конференцията в Сан Франциско, се ентусиазираха по темата за блокчейн технологията и по-специално за нейния потенциал да помогне за токенизирането на реални активи като злато за клиентите.

Къде волатилните по условие криптовалути стават финансови убежища?Цифровите активи привличат уморените от инфлацията аржентинци и турци

"Еволюцията на технологията" се движи към "по-добри хоризонти" по отношение на подкрепата от страна на пазарните участници, каза Чапман. "Като компания ние имаме възможности да администрираме търговията с криптовалути, но в момента пазарът е спокоен и след повечето от проблемите, които имахме миналата година, все още не сме видели никакво възстановяване", обясни той.

Northern Trust започна да си партнира със Standard Chartered през 2020 г., за да стартира Zodia - крипто попечител за институционални инвеститори, припомня CNBC.

Миналата година биткойнът регистрира загуби от 64%, а волатилността спадна до исторически ниски нива. Регулаторните рестрикции в САЩ надвиснаха като тъмен облак над индустрията, докато банковата криза зад Океана спомогна за повишаване на цената на криптовалутата.

Криптокомпаниите търсят банкови партньори под дърво и камък Основните банки стават все по-предпазливи по отношение на клиентите, работещи с криптовалути

Така тези две причини върнаха волатилността на пазара. Дори и в момента биткойнът да се бори да пробие над нивото от 30 000 долара, а инвеститорите са съгласни, че той остава в дългосрочен възходящ тренд.

"Ние не сме фокусирани толкова много върху класа активи, така че не виждаме апетит от инвеститорите да ги имат в портфейлите си. Ако това се промени, ще отчетем тези възможности. Но от институционална гледна точка, криптовалутите със сигурност са загубили своя блясък.", категоричен е Джъстин Чапман.