Представете си, че пропускате всички срещи в календара си, но в същото време непрекъснато сте в час с всички нюанси от тях – каква е обратната връзка по важна презентация на колега, какви са най-важните проблеми за решаване, какви са следващите задачи по предстоящо събитие.

Представете си също така, че бихте могли да получите всички отговори на тези въпроси и без да се налага да прекарвате часове в скролване през протоколи или гледане на записи на важни срещи, пише за Fast Company Никол Херскоуиц, вицепрезидент на платформата за бизнес комуникация Microsoft Teams.

По думите ѝ изкуственият интелект от следващо поколение ще преосмисли напълно начина, по който преживяваме срещите.

Благодарение на мощните AI ко-пилоти, срещите вече няма да бъдат момент във времето, а цифров артефакт, който ще ни улеснява живота по време на служебни срещи и след като те приключат, коментира Херскоуиц, която работи в Microsoft от 20 години и е сред оптимистите за потенциала на AI. „Въпреки че вярвам в необходимостта да бъдем изключително внимателни относно въздействието му, аз също така вярвам, че AI ще бъде мощен инструмент за справяне с неефективните срещи, които погубват времето и енергията ни", казва тя.


Опит с ChatGPT е най-новото предимство при наемане на работаChatGPT

Миналата седмица Microsoft Teams публикува нов доклад за тенденциите на работното място, който разглежда продуктивността и сътрудничеството в ерата на AI.

Данните от проучването сред 31 000 души в 31 държави рисуват ясна картина: С непрекъснат поток от имейли, срещи и известия, нашата работна среда се е развила отвъд способността ни да сме в крак с нея.

Броят на срещите, които потребителите на Microsoft Teams посещават всяка седмица, е скочил 3 пъти през последните три години и повече от 60% от служителите в проучването казват, че все по-трудно намират достатъчно време и енергия, за да свършат работата си.

Неефективните срещи са проблем номер едно за производителността, като повечето служители намират за трудно да обмислят посланията от тях, да наваксат, ако се присъединят късно, или да разберат ясно какви са следващите стъпки.

Нещо повече, данните за тенденциите в производителността, извлечени от Microsoft 365, показват, че хората прекарват почти 60% от времето си в комуникация – чрез имейли, чатове и срещи – оставяйки само 40% от времето си за създаване на нещо смислено.

Вярно ли е, че работещите от вкъщи млади хора вредят на производителността?Твърде лесно е да се предположи, че работещите дистанционно са „безделници“.

На този фон повече от 70% от анкетираните казват, че са готови да делегират възможно най-много работа на AI: от намирането на точната информация и отговори, от които се нуждаят, до смислени обобщения на срещите, така че да имат ясен план за необходимите действия, които да предприемат.

„Когато попитахме служителите и мениджърите как си представят да се промени работата им до 2030 г., стана ясно, че те искат дните им да бъдат изпълнени със смислена творческа работа, която подхранва енергията им, вместо да затъват в ненужна информация, която ги изтощава“, коментира Никол Херскоуиц.

Тъй като преходът към AI вече е в ход, това бъдеще ще настъпи след месеци, а не след години, допълва тя. Ко-пилотите с изкуствен интелект от следващо поколение ще работят заедно с хората, ще им помагат да разгърнат своята креативност и да подобряват продуктивността, смята още вицепрезидентът на Microsoft Teams.

„Защо да наемаме хора?“ 4 сектора, които AI ще промени Какво ще е влиянието на изкуствения интелект в образованието, здравеопазването, колцентровете и военната индустрия

„Лично аз често се обръщам към AI, когато се подготвям за среща с клиент“, казва Херскоуиц. По думите ѝ AI ко-пилотът може да ви напомня за решения и неразрешени въпроси от предишни разговори, така че да извлечете по-полезен резултат от настоящата среща.

Следващото поколение AI инструменти ни помага да наваксаме, ако се присъединим със закъснение към някоя среща, без да прекъсваме разговора, да изследваме конкретни теми и дори да получим представа за цялостното настроение на срещата с лични подкани към AI ко-пилота, казва още вицепрезидентът на Microsoft Teams. След това може да получим интелигентни обобщения на всички важни за нас срещи с ключови изводи, които са най-полезни за нас самите, посочва Херскоуиц. „Знам точно кога е споменато името ми и как да приоритизирам времето си въз основа на генерираните от AI бележки и елементи, съдържащи насоки за действие“, казва още тя и добавя, че това ѝ дава възможност да е в крак с най-важните срещи, дори да ги е пропуснала.

В свят, в който креативността се е превърнала в новата производителност, претоварването с неефективните срещи не просто отнема времето и енергията ни – то е заплаха за иновациите и бизнес резултатите, предупреждава Херскоуиц и добавя: AI ни помага да дефинираме изцяло нов начин на взаимодействие, проправяйки пътя към по-пълноценни работни места.