Microsoft инвестира в Builder.ai - стартъп, който помага на компаниите да създават приложения без голям опит в програмирането.

Основана през 2017 г. и със седалище в Лондон, Builder.ai попада в лагера на стартъпите, които създават т.нар. "no-code" и "low-code" платформи.

Софтуерът ѝ позволява на всички - от изкуствоведи, които искат да популяризират работата си онлайн, до професионалисти в областта на дизайна да разработват и управляват приложения, пише CNBC.

Чрез стратегическото партньорство Microsoft планира да интегрира асистента с изкуствен интелект Natasha на Builder.ai в своя софтуер за видео и чат Teams, за да позволи на клиентите да създават бизнес приложения в рамките на платформата.

Builder.ai също така ще подобри Natasha, като използва алгоритмите за изкуствен интелект на Microsoft, заявиха от компанията.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска?

Сътрудничеството ще предостави на Builder.ai и нейните клиенти достъп до пакета от облачни инструменти Azure на Microsoft, включително набор от услуги за изкуствен интелект, които се предлагат чрез колаборацията с американския стартъп OpenAI, заявиха от Builder.ai.

Разработчиците на платформата Microsoft Azure също ще могат да се възползват от мрежата от експерти на Builder.ai.

Джон Тинтър, корпоративен вицепрезидент по бизнес развитие в Microsoft, заяви, че сделката бележи "разширяване на нашата мисия да дадем възможност на всеки човек и всяка организация на планетата да постига повече".

"Виждаме, че Builder.ai създава изцяло нова категория, която дава възможност на всеки да бъде разработчик, а нашето ново, по-задълбочено сътрудничество, подхранвано от Azure AI, ще донесе комбинираната сила на двете компании за бизнеса по цял свят", заяви Тинтър.

Builder.ai и Microsoft отказаха да оповестят финансовите условия на сделката.

Google и Microsoft се хванаха за гушите в облаците От Google Cloud са сезирали регулаторите на Европейския съюз за европейските облачни сделки на Azure

В последно време Microsoft значително разшири инвестициите си в изкуствен интелект, като вложи 13 млрд. долара в OpenAI, компанията, която стои зад популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, и включи софтуера на фирмата за обработка на езика с изкуствен интелект в търсачката си Bing и приложенията за продуктивност Office.

Сделката е пореден опит на Microsoft да увеличи усилията си в областта на изкуствения интелект.

Това се превърна в ключова цел за компанията, тъй като тя се стреми да стане лидер в тази технология и да се конкурира по-агресивнос другия технологичен гигант Alphabet, компанията майка на Google. Тя вече направи свои инвестиции в AI със своя модел за обработка на езика LaMDA и конкурента на ChatGPT, наречен Bard.

По данни на Crunchbase, Builder.ai е набрал общо 195 млн. долара финансиране досега. Това е един от многото стартъпи, които се възползваха от засиления интерес на инвеститорите към технологиите за изкуствен интелект.

Над 1000 експерти, водени от Мъск, искат пауза в разработката на AI В отворено писмо те посочват потенциалните рискове за обществото и човечеството като цяло

В същото време напредъкът в технологията доведе до опасения от страна на изследователите, че тя става твърде мощна.

През март група технологични експерти, сред които Илон Мъск и Стив Возняк, написаха отворено писмо, в което призоваха за шестмесечен мораториум върху разработването на AI, по-мощен от GPT-4, последния голям езиков модел на OpenAI, припомня CNBC.