„Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за Европейския съюз (ЕС) и конституционния ред на Република България“.

Това написа в профила си във Facebook номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Тя допълни, че е спазила разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия.

Габриел благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за съвместната работа и на всички еврокомисари, евродепутати и членове на Съвета на ЕС за подкрепата и доверието.

Мария Габриел изрази благодарност и към всички партньори, с които са работили в сферата на образованието, иновациите, науката, културата, спорта и младежта.

Тя припомня инициативите, по които е работила през последните години.

„Сърцето на Европа са нейните граждани. В работата ми като еврокомисар съм се водила от една цел: да се превърнем в Европа на умовете, Европа – лидер в иновациите, научните изследвания, високите технологии, модерното образование, Европа на културата.

Извървях дълъг път и постигах резултати заедно с всички колеги и партньори, ангажирани с темите в моите ресори. С екипа ми работих за изграждането на Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Постигнахме всичко това заедно с Вас – европейските граждани.

Благодаря ви!“, завършва поста си Мария Габриел.

Председателят на ЕК прие оставката на българския еврокомисар Мария Габриел

След като тя подаде оставка като еврокомисар, вчера (15 май) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката и благодари на Мария Габриел за нейната работа.

Припомняме, че на 15 май президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Според Конституцията, тя има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група („Продължаваме промяната – Демократична България“).