„Ако не стане в първия мандат, при тези заявки на другите партии, няма да стане във втория“.

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Той посочи, че не се меси в работата на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, но тя действително трябва да продължи да търси сечението, по което би могло да се направи правителство, допълва БТА.

„Все още се надявам на разум от цялата политическа класа“, каза още Борисов.

Той посочи, че днес са показали на „Продължаваме промяната - Демократична България“, че може да им се има доверие, като са изпълнили ангажимента си – т.нар. джентълменско споразумение. Гласувахме председателя на правната комисия, така че нямат мотив да казват, че има криза в доверието, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Ще изпълня мандата и ще се върна при президента, заяви по-рано пред журналисти в парламента кандидатът за премиер на ГЕРБ – СДС Мария Габриел, цитирана от БТА.

„За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа на правителство с първия мандат, експертно правителство за една година с конкретни имена. Оставам отворена за разговори с всички“, добави Габриел.

Мария Габриел: Първото ми искане ще е за освобождаване на Иван ГешевПричината е уронване на престижа на съдебната власт

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандатТова заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков

Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България. Това заяви Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" в кулоарите на парламента.

Според него ситуацията в страната е сериозна и всяко решение по отношение на управлението трябва да бъде взимано много внимателно.

"При срещите ни с Мария Габриел поставих на нея и цялото ръководство на ГЕРБ за пореден път въпроса какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България. Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен проблем. На този въпрос отговор не получих", обясни Иванов, цитиран от БТА.

„Заради всичко това подходите към втория мандат започваме от разговора за Конституцията, защото смятаме, че това е системният начин да бъдат решени проблемите на страната“, коментира той.

Съюзът на съдиите е за незабавно отстраняване на Гешев, Сарафов и Тодоров Така ще се осигури обективно разследване на фактите по образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност

Според него въпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения.

„Ще опитаме да направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение“, заяви Иванов и добави, че проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков не е минал окончателно гласуване на парламентарна група.

Случилото се около главния прокурор Иван Гешев в последните дни показа дълбоките проблеми на политическата ситуация, смята депутатът.

„Всеки, който се надява, че проблемът с липсата на законност в България може да бъде игнориран, заметен под килима, ще преживява такива изненади с такива детонации, пиротехники и т.н. до безкрай. Докато не бъде решен този проблем, българската държавност, българската институционална и политическа система няма да бъдат оздравени и през цялото време ще дават подобни дефекти, и ще произвеждат подобни "къси съединения“, заяви още Иванов, цитиран от БТА.

Той призова да бъде решен проблемът и посочи, че това може да стане само чрез изменение в Конституцията.