Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви в Софийската градска прокуратура (СГП) на ул. "Черковна", за да бъде разпитан по делото, известно като "Барселонагейт" и за твърденията срещу него за злоупотреба с власт.

Той влезе с автомобил на НСО в паркинга на сградата, без да се спира за коментар пред очакващите го журналисти.

В един и същи ден и час Бойко Борисов е призован на разпит на две места.

Затова след края на разпита в СГП, адвокатът му Менков Менков заяви, че ще се явят и по призовката от ВКП в Съдебната палата. Менков уточни, че Борисов е призован като свидетел, всичко е рутинно и въпросите за "Барселонагейт" са били същите като преди две години.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да коментира подробности пред медиите и призова депутатите, събрали се в негова подкрепа, да се върнат в парламента, "за да вършат работа".

Преди разпита, пред СГП се бяха събрали членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ‐СДС.

„Това са опити да се осуети правосъдната реформа, такава каквато в момента се обсъжда и конституционните промени, които се обсъждат, и е опит да се осуети съставянето на кабинет“, заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Според него присъствието на членове на партията пред сградата на прокуратурата е символична подкрепа за техния лидер и изразява желание реформата в съдебната власт да продължи.

По думите на другия заместник-председател на партията Томислав Дончев от ГЕРБ ще продължат да изразяват подкрепата си за своя лидер по всякакъв начин.

Мария Габриел: Първото ми искане ще е за освобождаване на Иван ГешевПричината е уронване на престижа на съдебната власт

Бойко Борисов е призован по законоустановения ред за снемане на обяснения във връзка с проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, водена от Върховната касационна прокуратура (ВКС), по сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б. Б. – председател на политическа партия, М. Н. – бивш министър и други лица, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

За това обществеността е уведомена на 23 май 2023 г., припомниха от пресслужбата.

Борисов е призован на разпит и във връзка с досъдебното производство, ръководено от Софийската градска прокуратура, медийно известно като „Барселонагейт”.

Твърденията, че се касае за „стари сигнали“ и внушенията за нередности при прилагането на процедурите не отговарят на истината. Всички твърдения в медиите в различен от посочения смисъл, не почиват на фактите и не отговарят на обективната истина, допълниха от пресслужбата, цитирани от БТА.

Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си на брифинг пред медиите

По-късно, във връзка с медийни запитвания, от пресцентъра на прокуратурата заявиха, че твърденията за това, че се касае за „стари сигнали“ и внушенията за нередности при прилагането на процедурите не отговарят на истината.

Според прессъобщението, Бойко Борисов „е призован по законоустановения ред за снемане на обяснения във връзка с проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, водена от Върховна касационна прокуратура по сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица“.

Той е призован на разпит и във връзка с досъдебното производство, ръководено от Софийска градска прокуратура, медийно известно като „Барселонагейт”.

Всички твърдения с медиен характер в различен от посочения смисъл не почиват на фактите и не отговарят на обективната истина, допълват от прокуратурата.