Собственикът на SpaceX, Tesla и Twitter Илон Мъск сподели колко сложно се чувства в опитите да управлява натоварения си график на изпълнителен директор.

"Дните ми са много дълги и сложни, както можете да си представите", призна Мъск на срещата на върха на Съвета на главните изпълнителни директори на The Wall Street Journal.

Той разказа, че се опитва да раздели графика си, "така че да е предимно една компания в един ден".

Но това не винаги е възможно.

"Ако например вторник е "ден на Tesla", ако нещо за Twitter се появи в понеделник вечер, тогава утре ще бъде отчасти ден на Tesla, наполовина на Twitter и след това четвъртък ще бъде нещо като ден наполовина SpaceX, наполовина Tesla", обясни Мъск, цитиран от CNBC.

Той описва работата си като "преплетена", а "управлението на времето е изключително трудно".

„Не четете между редовете, четете редовете“: 15 цитата от Илон МъскМъск с теории за всичко: от изкуствения интелект и Twitter през работата от вкъщи до политиката на Федералния резерв и отношенията между Китай и Тайван

Сложността не се отразява добре на инвестициите му.

Акциите на Tesla изгубиха повече от половината от стойността си през двата месеца след приключването на сделката с Twitter миналата година, поради опасенията, че Мъск ще има по-малко време да се съсредоточи върху производителя на електрически автомобили, дори когато пазарът става все по-конкурентен.

Междувременно рекламодателите избягаха или временно спряха кампаниите си в Twitter, а през март Мъск намали стойността на компанията до 20 млрд. долара.

Във вторник (23 май) Мъск заяви, че много рекламодатели се завръщат.

Докато други ръководители възлагат графика си на секретари или асистенти, Мъск заяви, че прави повечето от своите графици сам. Той има "един асистент на непълно работно време", който му помага да управлява работното си време - факт, който беше потвърден от бивш служител на Tesla.

"Невъзможно е някой друг да знае кои са приоритетите", каза Мъск и добави, че обикновено работи през повечето часове на деня, като приключва в 2 ч. през нощта - типичното му време за лягане.

Линда Якарино напусна NBCUniversal след новината, че оглавява TwitterСъобщението идва ден след като Илон Мъск заяви в Twitter, че до 6 седмици платформата ще има нов изпълнителен директор

В Twitter Мъск планира да премине в ролята на изпълнителен председател и технологичен ръководител, а бившият изпълнителен директор на рекламната компания NBC Линда Якарино ще заеме поста главен изпълнителен директор.

Въпреки това Twitter е предимно технологична компания, така че работата на Мъск като главен технически директор се очаква да бъде не по-малко значителна, отбелязва CNBC.

Торълд Баркър, редактор на The Wall Street Journal за Европа, Близкия изток и Африка, попита Мъск дали има някакво намерение за приемственост в своите компании.

"Приемствеността е един от най-трудните проблеми от векове. Той измъчва държави, крале, министър-председатели и президенти, както и изпълнителни директори от зората на историята.", отговори Мъск.

Той заяви, че "при всички случаи" е съобщил на управителнитесъвети кой е неговият избор да поеме управлението в "най-лошия случай". Подчерта, че бордовете на компаниите биха могли да тръгнат и в друга посока по отношение на това кой трябва да "влезе в обувките му".

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Междувременно, в Tesla се появиха спекулации, че финансовият директор Закари Киркхорн е сред кандидатите, които Мъск би одобрил за свой наследник.

Както CNBC вече съобщи, компаниите на Мъск често участват в транзакции със свързани лица и той е изправен пред политически натиск за по-чистото им разделяне.

Например, след като Мъск пое Twitter, той упълномощи десетки служители от Tesla, SpaceX и Boring Co. да му помагат в платформата за социални медии. Създаденият от него "преходен екип" в Twitter участваше във всичко - от прегледа на кода до решения, свързани с персонала и ресурсите.

Мъск също така е съосновател и основен спонсор OpenAI, която сега е подкрепяна от Microsoft. Финансовите документи от 2017 г. за OpenAI разкриват, че Мъск е дарил автомобили Tesla на стойност около 250 000 долара като част от финансовата помощ за милиони долари за OpenAI в ранните ѝ години.

Над 1000 експерти, водени от Мъск, искат пауза в разработката на AI В отворено писмо те посочват потенциалните рискове за обществото и човечеството като цяло

В последно време Мъск открито атакува корпоративната структура на OpenAI и размера на собствеността, която е продала на Microsoft.

Той разкри новите си планове за X.ai – конкурент, който иска да разработи, за да се противопостави на OpenAI, и DeepMind на Google.

"Не искам да избързвам с анонсите", каза Мъск. "Но OpenAI има отношения с Microsoft, които изглежда работят доста добре, и е възможно X.ai, Twitter и Tesla да имат нещо подобно.", лаконичен беше той.