Френската гранична полиция унищожи близо 35 000 бутилки с газирана напитка, наречена шампанско.

Митническите служители заявиха, че бутилките са с произход от Хаити и съдържат "яркооранжева течност".

Те са били конфискувани през октомври 2021 г., след като митничарите забелязали етикета им "Couronne Fruit Champagne", съобщава BBC.

Единствено продукти от пенливи вина от френския регион Шампан обаче могат да използват това наименование.

То е регистрирано във френската система Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), която има право да го предоставя за изключителна употреба в страните, които следват законите на ЕС за отличителните географски наименования, допълва BBC.

Производители на шампанско прогнозират рекордни продажби

Понастоящем над 121 държави следват правилата за използване на името, според търговската асоциация на шампанското.

"Този вид употреба допринася за отслабването на репутацията на наименованието. Борбата срещу злоупотребата с името на Шампан започва през 1844 г. и оттогава не е спирала" коментира Чарлз Гьомер, генерален директор на френския комитет за производство на шампанско.

Преди да бъдат конфискувани, бутилките с фалшиво шампанско са били обект на разследване от френската Дирекция за конкуренцията, потреблението и борбата с измамите.

Френските митници заявиха, че бутилките са били предназначени за френския пазар, но са изтеглени поради прекомерно количество бензоена киселина - често използван консервант в храните и напитките.

След конфискуването им, парижки съд е постановил да бъдат унищожени, тъй като нарушават регламента за АОС.

Унищожаването на портокаловата сода не е първият случай, в който напитка се представя като "Шампанско". През април над 2000 бутилки американска бира, наречена "Шампанско от бира", бяха унищожени в Белгия по искане на Комитета по шампанско.

Гръцкото сирене фета, италианският пармезан и британското синьо сирене също са продукти със защитени географски наименования, припомня BBC.