Хари Джестетнър е на 22 години, но въпреки крехката си възраст, вече е милионер.

Миналата година той продава компанията си Fanfix за 65 млн. долара, по данни на Crunchbase.

Младежът създава платформата през 2020 г., а моделът й позволява на създателите на съдържание за социалните мрежи и на инфлуенсъри да печелят от своите фенбази, като предлагат месечен платен абонамент.

Ако ви звучи познато, не грешите – до голяма степен това е принципът на OnlyFans, но с една доста съществена разлика: голите снимки не са разрешени.

За разлика от OnlyFans, който предлага съдържание за възрастни и Patreon, който позволява голотата в зависимост от контекста, Fanfix се предлага като източник на приходи за влиятелни личности от поколението Z, които искат да печелят пари от своите фенове, но без да са свързани с порнографско съдържание, пише Businessinsider.

Освен това, те трябва да имат над 10 000 последователи в профилите си в социалните медии, за да могат да се присъединят към Fanfix.

Жената, която обича краката си - и печели $5000 месечно от товаИстория за една особена платформа за еротични фантазии

Най-известните акаунти в OnlyFans "всъщност са свързани с екстремна порнография, което означава, че губят от сделки с известни марки", категоричен е Хари.

Същевременно, Ави Ганди, основател на Partner with Creators и бивш ръководител на партньорствата с инфлуенсъри в Patreon, коментира пред Insider, че компаниите, които се занимават с маркетинг на брандове, "е малко вероятно да инвестират в партньорство с личности в OnlyFans заради асоциацията с марката".

Някои обявиха продажбата на Fanfix на SuperOrdinary, "ускорител на марки", който помага на компаниите да се рекламират чрез партньорства с инфлуенсъри, като сигнал, че "икономиката на създателите е тук, за да остане". Данните, предоставени от TechCrunch, показват, че средният годишен доход на един творец в платформата е 70 000 долара.

Самият Хари не пести критики за конкурентите си, като нарича Patreon "остаряла платформа за настолни компютри, предназначена за поколението на нашите родители", а OnlyFans - "порно сайт" с "огромна стигма около него".

OnlyFans търси ново финансиране при пазарна оценка от над 1 млрд. долараOnlyFans води началото си от индустрията за възрастни, сайтът иска да бъде място, където най-различни знаменитости и спортисти да общуват със своите почитатели. Компанията също така се опитва да привлече повече рекламодатели, някои от които в момента са предпазливи по отношение на връзките й с порнографската индустрия

Но Fanfix е малък в сравнение с OnlyFans, който през 2021 г. заявява пред Insider, че има 180 милиона регистрирани потребители - около 18 пъти повече от броя на потребителите на Fanfix днес.

Хари Джестетнър израства вЛондон и има богат и иновативен произход, отбелязва Businessinsider.

Неговият прапрадядо Дейвид Джестетнър, когото той смята за свое вдъхновение, изобретява през 1879 г. ранна фотокопирна машина. Ricoh купува фирмата през 1996 г. за 226 млн. долара, съобщава The Guardian. Изданието припомня също, че бащата на Хари, Даниел, е един от най-богатите млади предприемачи в Обединеното кралство през 2000 г.

Преди да се премести в Лос Анджелис за гимназията, Хари учи в "Хайгейт", училище, чиито такси в момента възлизат на 29 000 долара годишно. Именно там той се запознава със съоснователя на компанията Саймън Помпан.

През пандемията те стартират благотворителна организация, наречена "Fuel Our Heroes", като използват социалните медии, за да съберат над 350 000 долара в помощ на здравните работници.

Работейки от стаите си в общежитието, Хари и Саймън набират 1,3 милиона долара от компаниите за рисков капитал Antler, Rough Draft Ventures и Day One Ventures, за да основат Fanfix.

"Позволяваме това, което е обществена норма, и не навлизаме в по-открити области. Най-неприличните неща в нашата платформа ще бъдат подобни на най-неприличните неща в TikTok или Instagram", категоричен е Хари относно правилата за съдържанието.

Тя е лошо момиче и изкарва по 1.2 млн. долара на месецПоредната звезда, която заряза училището заради по-висша кауза

През 2022 г. Хари казва в подкаст за Spotify, че прилагането на 30-процентните такси на Apple върху покупките в приложенията би означавало, че приходите на създателите на съдържание ще намалеят драстично, което според него би било "абсолютно нелепа концепция". Fanfix взема 20% комисионна от приходите на потребителите си - същата ставка като OnlyFans.

Когато SuperOrdinary купува Fanfix, става ясно, че има планове за продуктово сътрудничество със създателите на платформата.

От своя страна, Хари е категоричен, че е бил откровен с потребителите на Fanfix по отношение на това, че според него те винаги ще печелят повече от OnlyFans поради очакването, че феновете ще могат да виждат голо съдържание. Според него обаче, Fanfix може дори да "задмине" OnlyFans след няколко години, макар че това е по-скоро амбиция, отколкото прогноза.

"Instagram, Facebook, а след това и TikTok трябваше да се погрижат за монетизацията. Те се провалиха в това. И се възползваха от създателите на съдържание, с което се отвори огромна празнина за платформи като Patreon и като нас.", допълва 22-годишният милионер.