Вечната младост и вечният живот са теми, владеещи човешкия ум откакто свят светува. Но ако преди векове са се опитвали да го постигнат чрез магии, заклинания и кой знае какво още, днес хората се обръщат към науката.

Вечната младост струва скъпо. Това е научил от първа ръка предприемачът в технологичния сектор Брайън Джонсън от Калифорния, който е завладян от идеята да направи така че организмът му да е по-млад от фактическата му възраст.

В момента Джонсън е на 46 г. Не му личат, както бихме казали у нас. Неговата цел обаче е да докара показателите си до тези на 18-годишен. Затова се искат време и пари.

Джонсън е превърнал стая в дома си в нещо като клиника където прекарва много време, пише CNN. Всеки ден той става в 5 часа. Час по-късно закусва, а след това яде отново в 11 ч. Междувременно приема общо 54 таблетки с различни добавки.

Научен пробив ни доближава до вечната младостУчени съобщават, че могат както да състаряват, така и да подмладяват мишки по ускорен график

Дните му са изпълнени с тренировки, наблюдение как реагира на физическите натоварвания и множество процедури. Джонсън казва, че засега най-успешна е била лазерната терапия, която ползва за подмладяване на кожата. Резултатите сочат, че тази част от тялото му е с 22 години по-млада.

Колко струва всичко това? Джонсън не казва, но твърди, че става дума за милиони. Други посочват, че сумата е около 2 млн. долара. Във видео в собствения му канал в YouTube той казва:

„Независимо до какви крайности трябва да стигна, независимо за колко ексцентричен ме смятат хората, ако докажа, че възрастта може да бъде спряна, това би променило всичко“.

Концепцията на Джонсън всъщност е много по-широка и изобщо не се изчерпва с подмладяване на кожата. Той работи с екип от лекари и се подлага на всякакви изследвания, за да намери перфектната формула за себе си. Казва, че човек, захванал се такова нещо, трябва да се научи да мисли по определен начин за организма си, защото сърцето не остарява по същия начин както мозъка или дробовете.

Макар и човек на крайностите, Джонсън е прав в едно, съгласни са специалисти. Възрастта и начинът на живот са сред основните фактори за поява на болести.

Колко е важно да се чувствате младиХората, които очакват с напредването на възрастта да продължат да се учат и развиват, живеят с около 13 години по-дълго от примирилите се със старостта

„На 93% дълголетието зависи от това как живееш. За едва 7% е отговорна генетиката“, казва Ерик Вердин, ръководител на институт, изследващ въпросите на остаряването. Според него, ако един човек живее здравословно, не би имал проблем да стигне до 95 години. Статистически погледнато това означава, че в сегашната ситуация масово хората умират 10-15 години по-рано в зависимост от това в кой регион на света живеят. Големият въпрос, на който Вердин и други като него се опитват да отговорят, е какво точно е „здравословно“. Разбира се, това засяга и храната. Със или без захар? Колко вода? Какви точно продукти и как приготвени? Колко време сън? Самият Вердин има своя формула, което не значи, че тя е универсална. Но той казва, че сам практикува това, което предлага и на другите – много упражнения, постене от време на време, достатъчно сън, малко алкохол и много социални контакти.

Кой иска да е вечно млад? Учените вече знаят какОткритието има потенциал за терапевтична употреба при заболявания като рак и деменция

И докато учените се опитват да отговорят на сложни въпроси, Джонсън, стараейки се да спре остаряването, се превръща в звезда. В социалните мрежи стотици хиляди хора го следят. А вече има и последователи. Един от тях е инфлуенсърът Уил Тенисън, също фен на здравословния живот и тренировките. И също – доста известен онлайн. Съвсем наскоро той засне видео, в което се подлага на режима на Джонсън. Двамата се виждат рано сутринта. Първата процедура, през която Тенисън преминава, е лазерна за шапка за насърчване растежа на косата. После продължават с напитки, тренировка, храна, изследвания, процедури за кожа. А Джонсън разказа и кой е най-важният приоритет в живота: сънят.

Добре дошли и лека нощ! Как туризмът се превръща в сънПоявяват все повече хотели и курорти, таргетирани към клиенти, които страдат от недоспиване

„Не знам защо, но наистина не се сещам за нещо по-важно от съня. Единственото, което правя в спалнята, е да спя. Никога не работя тук, никога не влизат други хора, никога не вдигам завесите. Имам два пречиствателя за въздух, алгоритъм мери температурата в стаята и тази на тялото ми. Часът на лягане е винаги един и същ“, разказа Джонсън. Колкото и странен да изглежда, този човек твърди, че всъщност работи за общото благо. Джонсън казва, че предоставя безплатно цялата информация, която има след години експерименти със себе си. Това включва тренировки, режим, рецепти, хранене и т.н. Освен това твърди, че никога не лъже за постигнатите резултати.