Американските служители страдат от липса на достатъчно почивка.

Това е изводът от нов доклад на Expedia, цитиран от CNBC. Платформата за планиране на пътувания анкетира 14 527 души в над 10 държави, включително Франция, Мексико и Канада.

Анкетираните в САЩ са си вземали по-малко отпуск от служителите във всяка друга страна, показват данните.

Инфлацията, недостигът на персонал и натоварените графици са най-големите пречки за това служителите да не могат да се възползват от правото на свободно време.

Все пак платеният отпуск е търсено предимство сред американските работници, като 62% от тях заявяват, че за тях е "изключително важно" да имат работа, която предлага отпуск, според изследователския център Pew, който през февруари е анкетирал 5 188 американци.

Имейл паника: Да четем ли служебната поща, когато сме в отпускДори

За да предотвратят прегряването и да подобрят условията за служителите, някои компании правят още една крачка напред и предлагат да компенсират разходите за ваканции.

Ако търсите гъвкава работа, която ще ви позволи да работите от разстояние и ще ви помогне да си позволите да пътувате повече, шест компании предлагат възможности за работа от разстояние и предоставят на служителите си компенсации за разходите за техните пътувания, според FlexJobs.

1. Airbnb

Индустрия: Пътувания

Предимство: Служителите получават 2 000 долара кредит за пътуване в Airbnb всяка година, който може да се използва за резервиране на престой или преживяване в платформата Airbnb.

Основателят на Airbnb споделя най-добрия съвет, който е получавал Препоръката е от Пол Греъм, съосновател на технологичния стартъп акселератор Y Combinator

2. BambooHR

Индустрия: HR софтуер

Предимство: Като част от политиката за "платен отпуск", BambooHR предлага на служителите си годишна стипендия от 2 000 долара за покриване на разходи за почивка като самолетни билети и хотелски стаи.

3. Calendly

Индустрия: Софтуер за планиране на срещи

Предимство: Служителите получават годишна сума за отпуск в размер на 1000 долара, която може да се използва за хотели, полети или коли под наем.

Призрачни обяви, ботове, AI: Пазарът на труда става все по-мрачен Да си намериш работа в момента е не само трудно, а странно предизвикателство

4. Thirty Madison

Отрасъл: Здравеопазване

Предимство: Служителите имат право на годишен бюджет за отпуск в размер на 750 долара от първия ден на работа, който може да бъде използван само след като са взели отпуск с продължителност поне пет дни.

5. Tripadvisor

Индустрия: Технологии, пътувания

Предимство: Tripadvisor възстановява на служителите разходи за лични пътувания като част от глобалното си обезщетение за начин на живот. Сумата, изплащана за допустими услуги и продукти, се основава на годините работа на служителите.

Италия отпуска 30 млн. евро в защита на най-уязвимите от AI работнициНавлизането на изкуствения интелект може да застраши огромен брой работни места, което тревожи властите

6. Philo

Индустрия: Стрийминг, развлечения

Предимства: Платформата за стрийминг предлага на служителите си неограничен отпуск, както и годишен бонус в размер на 2000 долара.