НАТО ще разположи още 700 военнослужещи в Косово.

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Решихме да разположим още 700 военнослужещи от оперативните резервни сили за Западните Балкани и да поставим в състояние на повишена готовност допълнителен батальон от резервните сили, така че те също да може да бъдат разположени при необходимост", заяви Столтенберг на пресконференция в Осло.

30 войници на НАТО и 52 протестиращи бяха ранени при сблъсъците, избухнали в Косово, предаде Reuters, цитирана от БТА.

"Искам да похваля КейФОР, че предприе бързи, въздържани и професионални действия, за да бъдат прекратени безредиците и да бъдат спасени животи. Насилието трябва да бъде прекратено и всички страни трябва да спрат да предприемат действия, които подкопават мира във всички общности в Косово“, заяви командващият Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюарт Мънч, цитиран от "Косово онлайн".

Сърбия и Косово се споразумяха да нормализират икономическите си отношенияСърбия също така се е ангажирала да премести посолството си в Израел в Ерусалим, а Косово и Израел са се договорили да нормализират отношенията си и да установят дипломатически връзки

Командването на НАТО в Неапол заяви, че следи отблизо ситуацията в Косово и че ще продължи да координира действията си с КейФОР, за да гарантира, че КейФОР разполагат с всички необходими сили и способности, за да осигурят безпристрастно безопасна среда и свобода на движение за всички общности в съответствие с мандата си според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г.

България категорично осъжда насилието срещу Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и изразява пълна солидарност с ранените военнослужещи. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) в Twitter.

Призоваваме всички страни към деескалация. Изпълнението на споразуменията, постигнати с посредничеството на ЕС, остават единственият път напред, пишат още от ведомството.

Във връзка с протестните демонстрации и ескалацията на социалното напрежение през последните дни в Косово, Стабилизиращите сили на НАТО изпълняват задачи по осигуряване на реда и сигурността в района на Северно Косово, в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Към момента до 35 български военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността.