В кабинета с втория мандат няма да има партийни фигури от ГЕРБ, но е възможно да има експерти, предложени от партията.

Това стана ясно от думите на Николай Денков, номиниран за премиер от ПП-ДБ като министър-председател на ротация за деветмесечен срок с Мария Габриел от ГЕРБ-СДС, съобщи БНТ.

Близо три часа представители на двете най-големи парламентарно представени политически сили обсъждаха в кабинета на председателя на парламента състав и структура на кабинет с втория мандат.

"Разговорите започнаха и продължават. Когато има резултат, ще ви дадем информация. Температурата на преговорите е на 0 и на 100 градуса. Продължаваме да работим, има работа, дайте ни малко време.

Има два елемента - да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията, така че подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили.

Обсъждаме и състава. Министри от ГЕРБ няма да има, експерти приемаме отвсякъде като предложения. Въпросът е кои са най-добри", посочи Николай Денков, цитиран от БНТ.

Ще размразят ли преговорите? Мария Габриел и Николай Денков се срещат в НСОчаква се разговорите да се проведат в парламента, има вероятност да са открити за медиите

По време на разговорите номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на няколко пъти напускаше и се връщаше на срещата.

След края на разговорите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел напуснаха без коментар пред медиите.

Срещата напусна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а в разговорите участваха и Асен Василев от ПП, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, уточнява БНР.

Мария Габриел призова ПП-ДБ да преосмислят модела и състава на кабинета

Припомняме, че вчера Мария Габриел постави условия към ПП-ДБ за подновяване на разговорите - да преосмислят състава на кабинета и принципите си.

До блокирането на преговорния процес се стигна след публикуван запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

В понеделник (29 май) президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков от ПП-ДБ с призива да не го изпълнява, тъй като според държавния глава, мандатът е компроментиран.