"Няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи".
Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, лидер на "Да, България". Той подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".
Единодушно е било решението на Националния съвет на ДБ за подкрепа на правителство с втория мандат и с ротационно председателство, обясни пред БНР той.
Иванов посочи, че "нормалният работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков" и той трябва да продължи разговорите между формациите за общ кабинет.
Предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може и часове, той коментира, че може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ:
"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили", заяви Иванов.
Христо Иванов отново подчерта, че аргументът на ПП-ДБ първи ротационен премиер да е акад. Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", министър-председателят ще си подаде оставката.
"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".
По-рано днес народният представител от ГЕРБ-СДС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Делян Добрев пусна идея за дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. В публикация във Facebook той посочи, че това е един от възможните варианти за изход от създалата се ситуация, а вторият - избори. Деница Сачева: Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство
За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи – и на ГЕРБ-СДС, и на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това заяви по-рано в предаването „Неделя 150“ на БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство:

"Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство. Това е държавническото, мъдрото, отговорното решение, от което може би ще пострада имиджът на някои политически партии, включително и на ГЕРБ, но това решение трябва да бъде взето и си струва да бъде взето. Ако колегите от ПП не са възмъжали за такова решение, тогава ще отидем на нови избори с всички рискове от това", коментира Сачева.

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента. Очакваме да чуем какво е общото мнение на ПГ на "ПП-ДБ", а не единствено и само отделни гласове от ПП", обясни още тя.

По думите на Сачева, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, "който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи".

Според нея Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната.

Изгубени в превода: Има ли шанс за Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в проектокабинета „Денков“, коментира днешното изявление на Мария Габриел

Никола Минчев: „Продължаваме промяната“ ще търси формула, която да доведе до съставянето на редовно правителство

Също пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ и зам.-председател на 49 Народно събрание Никола Минчев заяви, че ПП тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ-СДС за замразяване на преговорите за правителство.

„Ще се съберем и ще преценим как да постъпим оттук нататък. Действително колегите от ГЕРБ казаха, че замразяват преговорите, но те не се прекратяват. Всички си даваме сметка, че има нужда от редовно правителство. Надяваме се, че колкото и малко да е открехната вратата, ще успеем да реализираме този прозорец, който остава“, каза Минчев.

Решението е въпрос на разговор между повече хора, който ще се проведе вътре в „Продължаваме промяната“, както и с колегите им от „Демократична България“, а и с останалите партии в коалицията, стана ясно от думите на Минчев.

Смятаме, че трябва да има редовно правителство, каза още той, посочвайки, че „при тази променена обстановка със замразяването на преговорите от ГЕРБ-СДС, трябва да обсъдим формула, по която можем да стигнем до резултати“.

Според него по-задълбочената интеграция на страната в ЕС е достатъчно голяма цел, която да обоснове политическите действия на неговата формация.

Относно изнесените записи от заседанието на Националния съвет на ПП, заради които преговорите за съставяне на правителство бяха замразени, Минчев каза, че е неморално да се прави запис, без присъстващите да бъдат уведомени за това.

Иван Костов: Преговорите са върнати в началната им точка

Темата за замразените преговори за кабинет коментира пред БНР и Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Той изказа мнение, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка, като допусна да остане евентуално договореността за ротационно председателство.

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки", коментира Костов.

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили"

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок", каза Костов.

Във връзка с твърденията, че президентът бави връчването на втория мандат, той заяви:

"Безусловно съществува външният интерес България да няма правителство. Аз, ако съм на мястото на руските специални служби, точно там ще атакувам, ще се опитам да разбия политическата система на България и те точно това правят. Радев може би и не съзнава, защото не е дал доказателства, че разбира рисковете пред страната. Или поради незнание, или поради привързаност, идеологическа близост в режима на Путин, някак си ги обслужва. Не искам да го упреквам директно, че го прави умишлено, защото ми е на върха на езика да го кажа".

Костов предупреди президента Румен Радев, че ако направи свой политически проект, ще се провали:

"Още повече, че не разбира от политика".

*Публикацията е обновена в 17:00 ч.