„Това не се нарича коалиция, а отговорност.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за предложението Николай Денков и Мария Габриел да са премиери на ротация с втория мандат.

„Много ясно казах, че преговорите се водят от Мария Габриел, този който ще е премиер и вицепремиер, трябва да има самочувствието, знанието, умението и авторитета да си проведе преговорите“, посочи Борисов, цитиран от БНР.

„Поздравявам всички, които имат смелостта и доблестта да извадят държавата от кризата, в която ни доведе.. знаете кой“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми. И в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата. Иначе как да се нарича това - нови избори? Двата стадиона в Пловдив струват по-малко отколкото нови избори. Шест такива стадиона са загубени в последните шест избори“.

„Това не е коалиция, ако беше, с Кирил Петков щяхме да сме двамата премиери“, допълни Борисов.

Кирил Петков: Предложеният вариант е най-доброто, което може да направимСпоред него форматът за съвместно правителство с ротационен премиер не е коалиция

„Правителство и всичко останало в момента се прави от акад. Денков и Мария Габриел, не мога да знам имената на министрите. На Габриел сме дали 100% правата да прави компромиси, но да има правителство. От вчера има яростни атаки - това е отговорност, а не коалиция! Партията е възбудена, техните хора (на ПП-ДБ, бел. ред.) - също, но това е отговорно поведение“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Юни месеци няма да има държава, какво повече да ви обясня. Затова настоях аз Асен Василев да е министър на финансите, за да може това, което е планирал, да го направи. Извън шегата, веднага трябва бюджет, да се довърши съдебната реформа, бързо - за месец, два - и като се случат 3-4 хубави неща, пак да отидем на избори. Ние няма да се заобичаме“, допълни лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

Междувременно, днес е проведена среща между кандидат-премиерите на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел за уточняване на управленската програма между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които декларираха подкрепа за кабинет с втория мандат.

Срещата се е провела тази сутрин в парламент, съобщава БНР.

Продължават и разговорите за състава на бъдещото правителство. По предварителна информация Габриел ще е единственият представител на ГЕРБ-СДС в него.

Кандидатите за министри, обявени в проектокабинета на ПП-ДБ още преди връчване на първия мандат, трябва да потвърдят дали биха участвали в новата формула.