Когато през 2018 г. Дейвид Бекъм представя своя нов разкошен проект за американската футболна лига Major League Soccer, наречен Интер Маями, той получава съобщение от един от най-великите играчи на всички времена.

„Поздравления“, пише Лионел Меси в социалните мрежи. „И кой знае, може би след няколко години ще можеш да ми се обадиш", припомня в своя публикация The Wall Street Journal.

Пет години по-късно Бекъм се обади на Меси. В сряда стана ясно, че носителят на Световната купа и един от най-великите футболисти, живели някога, ще подпише следващия си договор с Интер Маями от MLS.

Това е най-сеизмичната сделка в лигата, откакто Бекъм се присъедини към Лос Анджелис Галакси през януари 2007 г., отбелязва WSJ.

Меси, седемкратен носител на Златната топка за най-добър играч в света, коментира, че се е надявал да се върне в Барселона - клуба, който го превърна в световна суперзвезда. Но когато това е станало невъзможно, той е избрал MLS. От лигата заявиха, че „остава да се финализира официалното споразумение", но че очакват сделката да бъде сключена по-късно това лято.


Очевидно това е масивна сделка и огромен удар за MLS, но един от по-интересните аспекти е колко съвместна е била офертата към Меси между Интер Маями, стрийминг партньора на лигата Apple и спортната марка Adidas, с която Меси подписа доживотен договор през 2017 г.


Според WSJ и Fast Company Меси не само ще получава заплата от Интер Маями, но и възнаграждения от най-големите търговски партньори на MLS - Apple и Adidas.

Новата сделка включва споразумение, според което Меси ще получава дял от всяко увеличение на печалбата на Adidas в резултат на участието си в лигата, пише Fast Company.

Oфертата включва и получаване на възнаграждение от Apple, която подписа 10-годишно споразумение за стрийминг излъчване на стойност 2,5 милиарда долара с MLS по-рано тази година. Съгласно условията на сделката Меси ще получава процент от всички нови абонаменти за услугата на лигата, казва източник на WSJ.

Във вторник, преди трансферът на Интер Маями да стане публично достояние, Apple също обяви, че си сътрудничи по документален сериал от четири части с Меси, посочва WSJ.

Договорът с Интер Маями дава на Меси и опция за купуване на дял в клуба, след като се пенсионира, според източника на изданието.


Другите големи партньори на Меси, базирани в САЩ, като Pepsi и Gatorade, би трябвало да се потят от нетърпение, защото моментът за тази сделка не може да бъде по-добър, коментира Fast Company. Копа Америка ще се проведе в САЩ през 2024 г., а Световното първенство през 2026 г. ще бъде съвместно домакинство на САЩ, Канада и Мексико.

Първият мач на Меси с розовата фланелка на Интер Маями може да бъде още на 21 юли.

Най-добре платеният играч в MLS е нападателят на ФК Торонто Лоренцо Инсиние, който прави около 14 милиона долара на сезон от заплатата си и различни рекламни договори. Най-високите основни заплати в MLS са между 7 и 8 милиона долара, според данни, публикувани от Асоциацията на играчите на MLS.