Германският канцлер Олаф Шолц защити днес постигнатото тази седмица споразумение, което призовава държавите членки на ЕС да затегнат правилата по отношение на правото на убежище, предаде DPA, цитирана от БТА.

Държавите трябва да спрат да обвиняват другите и да започнат да се чувстват отговорни, каза Шолц в изявление на 38-ия Конгрес на Германската протестантска църква.

"Ето защо споразумението предвижда създаването на механизъм за солидарност", каза той пред събралото се множество в конгресния център на града.

"Най-накрая трябва да бъде създадена солидарна система за разпределение на бежанците в Европа", заяви Шолц.

Шолц обеща по-бързи процедури по отношение на убежищата, както и по-дигитализирани процеси.

Държавите обаче трябва да са в готовност да се справят с връщането на хора, които нямат право да останат в Европа, добави той.

В четвъртък министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за затягане на правилата в условията на нарастващ брой мигранти.

Споразумението предвижда обработката на документите на лица, търсещи убежище, да се осъществява в приемни центрове по външните граници на блока.

Ако кандидатът няма вероятност да получи убежище в ЕС, той или тя ще бъде незабавно върнат обратно.

Сделката е критикувана от правозащитни организации, които твърдят, че тя ще има катастрофални последици за хората, които се нуждаят от подкрепа.

Междувременно някои държави от ЕС, като например Полша и Унгария, я осъдиха като злоупотреба с власт и се противопоставиха на задължителното разпределение на търсещите убежище в целия Европейски съюз.