Живот в джунглата.

В такова приключение се впускат група туристи, докато изследват Националния парк Корковадо в Коста Рика.

Разходката им сред дърветата на тропическата гора е съпътствана от песни на редки птици, крясъци на маймуни и дори излежаващ се в характерната си поза ленивец с бебето си.

Пътешествието е част от експедиционния круиз с 32-ма пътници на борда на кораба "Грег Мортимър", управляван от австралийската компания Aurora Expeditions.

По време на 13-дневното плаване туристите прекосяват Панамския канал и се гмуркат сред костенурките в защитения от ЮНЕСКО Национален парк Койба в Панама. Срещнат се и с членове на местното племе ембера, дълбоко в гъстата джунгла на Панама, пише CNBC.

(Р)Еволюцията на експедиционните круизи

Създаден за полярните региони, корабът за първи път навлиза в тропически води, тъй като компании като Aurora Expeditions отговарят на нарастващото търсене на експедиционни круизи.

Базираната в САЩ компания Lindblad Expeditions стартира с круизи до Антарктида и Галапагоските острови в средата на 60-те години на миналия век. Специализирана е в експедиционни круизи, които се различават от обикновените по това, че се фокусират върху изследването на изолирани, по-малко посещавани или недостъпни дестинации.

По-малките кораби позволяват гъвкавост на маршрута, което означава, че капитанът може да намали скоростта, за да може гостите да наблюдават бели мечки или китови акули отблизо.

TIME публикува най-забележителните места в света за 2023 г.Номинациите са базирани на данни от международната мрежа от кореспонденти и сътрудници, които след това са проверени от редакторите на изданието

Aurora Expeditions също обикаля замръзналите води на Антарктида, откакто в началото на 90-те години на миналия век за първи път наема руски ледоразбивачи, за да достигне до ледения континент.

"Баните бяха общи, а дрехите ни се простираха по каютите, за да съхнат", разказва Бронвин Стивънсън, ветеран от експедициите на Aurora.

Със своите просторни каюти, библиотека и театър, корабът "Грег Мортимър" е далеч по-модерен от своите предшественици.

Днес има силна конкуренция между експедиционните круизни линии за пускане на технологично напреднали кораби, както и за привличане на доказани експерти към състава на екипажа, допълва CNBC. Lindblad наскоро нае подводния археолог Менсун Баунд, откривател на древни корабокрушения и бившия главен учен на НАСА Робърт Биндшадлер, за да обучават пътниците.

Епичен лукс: Обиколка с частен самолет на шест държави за 33 500 долараНово луксозно грандиозно приключение на стойност $33 500 транспортира пътешествениците от Лондон до Индия и обратно на борда на Boeing 737-400, превърнат в разкошен частен самолет

Жажда за приключения

Главният маркетингов директор на Aurora Expeditions Хейли Пийкок-Гауър казва, че след пандемията се наблюдава силна промяна в приключенския дух за нови приключения. Тъй като пътниците проявяват все по-голям интерес към дивата природа и културния туризъм, експедиционните круизни линии са отговорили на призива с повече и по-разнообразни маршрути.

Ноа Бродски, главен търговски директор на Lindblad Expeditions-National Geographic, определя експедиционните круизи като "революционната тенденция в пътуванията на десетилетието". "Има нещо наистина специално и трансформиращо в това да преоткриеш отдалечени дестинации с малка група съмишленици", каза той пред CNBC.

Резервациите хвърчат до небесата

На 3 януари Lindblad регистрира най-големия бум на резервации в историята си, като според представител на компанията, са реализирани продажби за около 5,6 млн. долара.

Сред най-търсените дестинации тази година са Аляска, островите Галапагос, Арктика и Антарктида, а интересът към Коста Рика е нараснал с 54% спрямо 2019 г. Компанията стартира и нови маршрути до Гренландия, Френска Полинезия и района Кимбърли в Западна Австралия.

Посрещане по азиатски: Екстремният лукс на най-скъпите хотели в светаКои са най-епичните преживявания при настаняване в петзвездни хотели

Джеймс Коул, основател на базираната в Обединеното кралство круизна агенция Panache Cruises, заяви, че експедиционните круизи са отбелязали най-голям ръст в сектора през последното десетилетие - от около 67 000 пътници през 2012 г. до 367 557 през 2022 г.

"Хората вече не искат обикновени почивки, те жадуват за приключения и тук има известна доза романтизъм, който препраща към времето на велики изследователи като Хилари, Кусто и Шакълтън.", допълва експертът.

Кой предпочита експедиционни круизи

По-голямата част от търсенето на експедиционни круизи идва от възрастовата група над 55 години, а именно от тези, които са на прага на пенсиониране и пенсионерите, които разполагат с време и средства, казва Коул. Но той отбеляза: "Виждаме, че все повече семейства навлизат на пазара."

Поколението X и милениалите представляват по-малък процент от клиентите. "Интересът им е насочен към "преживяването" и "приключението". Аспектът на круиза е наистина второстепенно измерение", отбеляза Коул.

Експедиционните круизи са добър вариант и за нарастващия брой соло туристи.

Какво да очаквате, ако посетите АнтарктидаПовече от приключение

По-скъпи билети, по-дълги круизи

По-скъпите кораби, експертите на борда и по-малкият брой пътници водят до по-високи цени от обикновените круизи. Експедиционните круизи често започват от около 1000 долара на човек на ден. Обикновено екскурзиите продължават от 8 до 15 дни, макар че някои могат да продължат и цял месец.

Докато конвенционалните круизи могат да посрещнат хиляди хора наведнъж, компании като Secret Atlas могат да приемат само до 12 души. Но стремежът към комфорт и лукс в индустрията кара някои експедиционни круизи да станат по-големи, обяснява съоснователят на компанията Андрю Марш. "За съжаление, това означава, че новите кораби са по-големи, а експедиционното преживяване е пожертвано", допълва той пред CNBC.

Въздействие върху околната среда и културата

Въпреки че са по-малки по мащаб, експедиционните круизи са критикувани заради замърсяване на океаните, внасяне на микроби в чувствителна среда и сблъсък с големи бозайници като китовете.

За да се справи с някои от тези проблеми, агенцията за луксозни пътувания Abercrombie & Kent наема луксозния ледоразбивач Le Commandant Charcot за експедиция на Северния полюс догодина.

"За да се намалят емисиите до възможно най-ниско ниво, този кораб на Ponant използва като гориво втечнен природен газ", заяви вицепрезидентът по продуктово развитие и операции на компанията Стефани Шмудде. "Корабът използва и хибридна работа, като батериите се справят с колебанията в натоварването.", допълва той.

38-дневен круиз посещава някои от най-отдалечените дестинации на ЗемятаКруизната линия Lindblad Expeditions наскоро обяви осем нови дълги екскурзии по целия свят

През февруари Aurora и Sylvia Earle led проведоха антарктическа климатична експедиция с цел да се повиши осведомеността на обществеността и правителствата за екологичното значение на Антарктида.

Пийкок-Гауър от Aurora Expeditions заяви, че компанията е работила със 117 посланици на климата на възраст от 12 до 88 години, за да формулира 8 резолюции за климата, които имат за цел да постигнат нулеви нетни емисии до 2035 г.