Луксозно и труднопостижимо преживяване - туризмът отдавна е излязъл от тези категории, особено днес, когато всяко пътуване е въпрос на няколко клика в телефона и наличие на минимален бюджет в кредитната карта.

Мястото за онези, които са отегчени от обикновения туризъм, изчерпващ се с посещение на няколко атракции и местни ресторанти, се нарича "Most Traveled People" (MTP) - онлайн общност за екстремни пътешественици с близо 30 000 потребители, всеки от които е запален почитател на идеята да обикаля света и да достига до невероятни дестинации, които не се срещат в пътеводителите и сайтовете със съвети за пътуване.

Основателят на MTP Чарлз Вийли се вдъхновява да създаде общността, след като през 2000 г. Книгата на рекордите на Гинес отказва да даде оценка на опитите му да бъде признат за най-пътуващият човек в света.

Вместо това, организацията предпочита да се допита до трета компетентна страна, но по онова време такъв тип организация не съществува и той остава без така мечтания рекорд. "Чувствах се така, сякаш бях завършил маратона на Олимпийските игри. И представете си, минавам финала, стигам до стадиона, а се оказва, че всички съдии са се прибрали вкъщи и няма никой", разказва пред BBC той.


Facebook/charles.veley

Когато създава MTP през 2005 г, изготвя списък от около 573 държави и територии, които да посети. Той включва цялата суша на Земята, без оглед на геополитическите условия. През следващите години броят на местата се увеличава до 1000, тъй като вече създадените географски територии се разделят от потребителите на по-малки.

Тази година списъкът отново е актуализиран - до 1500 различни места, което означава, че хората, които са били навсякъде - или почти навсякъде по света, сега разполагат с изцяло нов списък от дестинации.

MTP разчита и на сътрудничество с друга общност за пътуване - NomadMania, която разделя света на 1301 региона въз основа на площ, население, географски особености и други фактори. В рамките на Обединеното кралство, например има 30 различни региона, включително: Англия - Йоркшир и Хъмбър, Джърси и Лънди - малък остров в югозападната част на Англия.

Един от новите региони в списъка на МПП е Южният полюс - сега той е посочен като отделен от различните антарктически региони. Преди това пътешествениците можеха да заявят, че са посетили повечето антарктически региони, като просто стъпят на Южния полюс. Сега, трябва да обиколят целия континент, което само може да радва „вманиачените“ пътешественици.

Пътуване в Рая: Десетте плажа, които трябва да посетите тази годинаПлатформата за туризъм Tripadvisor вече е готова с класацията ТОП 10 най-красиви плажове в света.

Любопитна подробност е, че повечето потребители на платформата вече отделят внимание и на начина, по който пътуват.

Статистиката сочи, че около 2,4% от световните емисии на CO2 се дължат на авиацията, а именно пътешествениците са сред най-честите клиенти на самолетните компании. Затова, в опита си да намалят своя отпечатък на вредно въздействие върху природата, те предпочитат да използват електроавтомобили вместо самолети, когато това е възможно и разстоянието го позволява.

"И все пак, ако имате желание да пътувате, не можете да ходите навсякъде пеша, така че се налага да летите.", признават пътешествениците.

Когато става въпрос за екстремни пътувания обаче, лодките могат да бъдат много по-полезни от самолетите. Според MTP най-рядко посещавано място в света е бариерният риф Ентрекасто в Нова Каледония в южната част на Тихия океан, който може да се достигне единствено с лодка.

Посрещане по азиатски: Екстремният лукс на най-скъпите хотели в светаКои са най-епичните преживявания при настаняване в петзвездни хотели

За да влезеш в общността на „професионалните пътешественици“ обаче, трябва да разполагаш и с достатъчно надеждни доказателства. От платформата обясняват, че има няколко начина, по които пътуващият може да докаже, че е бил в дадена държава или територия. Общото правило е "Колкото повече доказателства, толкова по-добре".

Сред най-често използваните доказателства са:

  • Печат за пребиваване в паспорта на потребителя
  • Самолетни, железопътни или корабни билети, показващи пътуването до и от целта.
  • Записи от кредитни карти, показващи хранене или настаняване в рамките на целта.
  • Подписана декларация или удостоверение за пътуване от капитан на кораб или друг орган.
  • Подписана и заверена декларация за пътуване от самия пътник.
  • Снимка на пътуващия в рамките на територията, включително местен знак или символ, когато е възможно.
  • Снимковите доказателства обаче не се приемат самостоятелно, тъй като лесно се подправят; те трябва да бъдат придружени от други подкрепящи доказателства, поясняват от MTP.