Европейският съюз ще призове Германия да направи повече, за да намали използването на оборудване на Huawei в своята 5G мрежа. Това се очаква да се случи в следващите дни - преди насрочените разговори между Берлин и Пекин, съобщават двама запознати с въпроса източници пред Reuters.

Германия се счита за изоставаща в прилагането на инструментариума от мерки за сигурност на 5G мрежите на ЕС, договорен преди три години, чиято цел е да се ограничи използването на "високорискови" доставчици като китайската Huawei заради опасения за възможни саботажи или шпионаж.

Длъжностните лица на ЕС вероятно ще предупредят Германия и няколко други държави за недостатъчен напредък, когато представят втория преглед на пакета от мерки, свързани с изграждането на комуникационните мрежи от ново поколение. Критики ще бъдат отправени и към телекомуникационни оператори като Deutsche Telekom, твърдят източниците на информационната агенция.

Европейският говорител на Huawei, която категорично отрича, че нейното оборудване може да се използва за шпионаж или саботаж от страна на Пекин, коментира, че не е запознат със съдържанието на доклада, като акцентира отново, че по време на 20-годишната си дейност в Европа не е имало данни, доказващи "задни вратички" в нейното оборудване.

Португалия също забранява китайското оборудване в своите 5G мрежи Страната е един от най-големите бенефициенти на китайски инвестиции на глава от населението
Ако Германия затегне позицията си, това ще бъде сериозен удар за Huawei, като се има предвид, че тя е най-голямата икономика в Европа и други вероятно ще последват примера ѝ. Това би могло също така да изпрати сигнал на Китай, че Германия започва сериозно да приоритизира сигурността пред икономическите интереси и не е слабото звено в Европа, както често се говори заради силните търговски отношения на страната с изгряващата азиатска суперсила.

"Това ще бъде последния пирон в ковчега за Huawei в Европа", казва Паоло Пескаторе, анализатор в PP Foresight.

Въпросът вероятно ще бъде спорна точка по време на правителствените консултации между Китай и Германия, които се очаква да се проведат на 20 юни. Китай е поискал Huawei да бъде една от основните точки в дневния ред на срещата.

“От китайска страна очевидно все още виждат известно пространство за маневриране", казва Андрю Смол, автор на книгата "Без граници: вътрешната история на войната на Китай със Запада" (No Limits: the Inside Story of China's War with the West), и отбелязва, че на срещата ще се обсъжда не само ролята на Huawei в изграждането на 5G мрежата, но и по-широката цифрова инфраструктура. И за това явно има причина, след като през март стана ясно, че германският държавен железопътен оператор Deutsche Bahn използва оборудване на Huawei за цифровизиране на дейността си.

САЩ окончателно забрани употребата на оборудване на Huawei и ZTEТова е поредният ход на Вашингтон срещу китайските технологични гиганти
Други държави като Дания и Португалия вече наложиха ограничения върху възприеманите като високорискови доставчици на комуникационни технологии от ново поколение. Затова и Микко Хуотари от Института за изследване на Китай "Меркатор" заявява, че Пекин вероятно ще лобира пред Берлин да гарантира, че новите мерки за контрол върху китайските технологии в целия ЕС няма да бъдат прекалено строги.

Замяна на оборудването

Според експерти в областта на телекомуникациите през последното десетилетие доставчиците на телекомуникационни услуги масово са преминали към оборудване на Huawei, тъй като китайската компания доставя на по-ниски цени същото качество като това на финландската Nokia и шведската Ericsson. Въпреки това Западът все по-настойчиво се стреми да ограничи използването на оборудване на Huawei, по-специално в 5G, заради съмнения, че компанията е тясно свързана със службите за сигурност на Пекин.

Huawei и китайското правителство отхвърлят тези твърдения, заявявайки, че ограниченията са протекционистичен ход в подкрепа на некитайски конкуренти.

През 2021 г. Берлин прие закон, който поставя високи изисквания пред производителите на телекомуникационно оборудване за "критичните компоненти" на 5G мрежите. Прилагането на този закон в Германия обаче е прекалено фокусирано в сравнение със сходните законодателства в други държави и не засяга вече вграденото оборудване.

Politico: Huawei се отказва от Европа, прибира се у домаПритиснат от САЩ и все повече отбягван на Стария континент, Huawei смята да обърне поглед към китайския пазар
В отговори на парламентарни запитвания през последните месеци правителството признава, че не знае какъв процент от оборудването на Huawei вече е вградено в мрежите от ново поколение на страната и дали то може да представлява риск за сигурността.

През март Берлин започва преглед на доставчиците на телекомуникационни услуги именно с цел да установи това. Той се очаква да приключи това лято, а правителствен служител споделя пред Reuters:

"Проблемът е, че всъщност не знаехме какво правят компаниите и дали оборудване на Huawei вече е вградено в критични сектори. Трябва да вземем предвид и техническото развитие - дали рисковете днес са същите като тези преди няколко години".

Според анализаторите замяната на оборудването на Huawei в европейските държави ще струва милиарди евро, което може да натовари телекомуникационните компании. В САЩ например регулаторите обявиха, че компаниите са поискали 5,6 млрд. долара помощ за подмяна на китайското оборудване.