Амбициозните китайски технологични предприемачи срещат все повече трудности пред разширяването на дейността си в САЩ, посочва в свой анализ Reuters и добавя:

“И преди 2019 г. имаше няколко основни пречки за това китайска компания да прави бизнес в САЩ от Китай, но на фона на ескалиращото американско-китайско търговско напрежение, особено след като Вашингтон наложи санкции на телекомуникационния гигант Huawei, някои китайски компании започнаха да създават централи в чужбина - ходове, които биха могли да им помогнат да не се набиват в очите на американското правителство”.

Сега редица собственици на технологичен бизнес от континентален Китай казват, че трябва да отидат по-далеч - да получат разрешително за постоянно пребиваване или чуждо гражданство, за да избегнат американските ограничения и предразсъдъци спрямо китайските компании.

Информационната агенция цитира собственик на базиран в Шънджън бизнес, пожелал анонимност заради страх от репресии, който обяснява, че тригодишният му софтуерен стартъп е достигнал точката, в която би било естествено да се разшири в САЩ - най-голямата икономика в света. Компанията вече има един милион потребители в Източна Азия и силна база в Северна Америка.

Мъск на срещи в Пекин: Ще разтопи ли ледовете между САЩ и Китай Според китайското външно министерство, Tesla е готова да разширява бизнеса си в Китай
Той обаче е разтревожен от търговските спорове между САЩ и Китай и рестрикциите, които засягат все повече китайски компании.

"Това е много несправедливо", казва предприемачът и изразява съжаление, че конкурентите от други държави не се сблъскват с подобни проблеми, когато се опитват да разширят дейността си в САЩ.

Неговото решение? Опитва се да получи право за постоянно пребиваване в друга азиатска държава.

Reuters е разговаряла със седем технологични предприемачи от континентален Китай, повечето от които са получили образованието си в чужбина, които биха искали да разширят бизнеса си в Съединените щати. Всички те се опитват да получат право за постоянно пребиваване или гражданство в друга държава, като повечето проучват различни възможности, включително Хонконг, Канада, Япония, САЩ и Сингапур. Трима от седмината са се съгласили да бъдат идентифицирани само с английските си имена, докато останалите са поискали пълна анонимност, отново заради опасения, че могат да бъдат атакувани от службите за сигурност на страната си.

Макар че напрежението между САЩ и Китай получи нов тласък при администрацията на Тръмп, която обложи със сериозни мита и наложи санкции на Huawei, търканията между двете страни продължиха с пълна сила и при президента Джо Байдън, вкопчени в борба за глобално технологично лидерство.

Сблъсъкът САЩ-Китай се превръща в заплаха за цялата индустрия за чиповеБелият дом е поискал от Южна Корея нейните производители да не запълват недостига след забраната на Micron
Основните точки на напрежение включват ограниченията на износа на чипове от САЩ и опасенията за сигурността на потребителските данни, които доведоха до забрана на TikTok, собственост на ByteDance, на правителствени устройства и изцяло в щата Монтана. От своя страна Китай наскоро забрани на ключови свои индустрии да използват продукти на Micron Technology и се опита да ограничи дейността на чуждестранните консултантски компании.

Според предприемачи и консултанти, цитирани от Reuters, геополитическото напрежение е довело до много по-неблагоприятна атмосфера за китайските компании, които искат да работят или да получат финансиране в САЩ.

"Политическият разказ във Вашингтон и в много щатски столици се основава на погрешното схващане, че всички китайски компании са преплетени с правителството в Пекин и Китайската комунистическа партия и се ръководят от тях", казва Джеймс Макгрегър, председател за Голям Китай в американската консултантска компания APCO Worldwide.

Така мислят и от китайското външно министерство, които са категорични, че някои западни държави искат да "политизират технологиите, като поставят пречки пред редовното технологично и търговско сътрудничество, което не е от полза за никоя от страните и се отразява неблагоприятно на световния технологичен напредък и икономическия растеж".

Все по-малко китайци

Но въпреки че експанзията в САЩ е станала много по-трудно начинание, отколкото преди, тя все още е крайна цел за повечето предприемачи, с които информационната агенция е разговаряла.

Пекин отвръща на удара, забранява използването на чипове на MicronСпоред Администрацията за киберпространството на Китай продуктите на компанията представляват
“Фокусирането върху вътрешния пазар едва ли е привлекателна опция въпреки неговия размер”, смятат те и добавят, че двугодишната регулаторна репресия върху някога свободния китайски технологичен сектор, започнала в края на 2020 г., която се припокри с драконовските ограничения по време на пандемията, “доведе до разочарованието на бизнеса от Китай при управлението на Си Дзинпин”.

"Всичко се промени по време на пандемията", казва предприемач, наричаш себе си Уилсън, който започва да търси начини да премести софтуерния си стартъп в чужбина, след като Си печели безпрецедентен трети мандат миналата година. Той казва, че макар да не е невъзможно да се прави бизнес от Китай, недоверието между Вашингтон и Пекин е станало толкова голямо, че "за служителите и акционерите ми е по-лесно, ако съм навън".

Желанието на много компании да се пребазират в офшорни зони и дори да се оттеглят от Китай по отношение на корпоративната си идентичност се превърна в тенденция, казва базираният в Шънджън Крис Перейра, който ръководи компанията за бизнес консултации North American Ecosystem Institute.

Досега през тази година компанията на Перейра е получила около 100 запитвания от организации от континентален Китай, които търсят помощ за разширяване на дейността си в чужбина. По думите му един от основните съвети, които дава на клиентите си, е ефективно да се локализират в чужбина и да станат част от общността, а не просто да прикриват китайската си идентичност.

“Предприемачите заявиха, че не са убедени в подкрепата на Пекин за собствениците на частни предприятия и се притесняват от загубата на граждански свободи. Реализацията на амбициите в Китай често е свързана и с поддържане на връзки с Китайската комунистическа партия - стъпка, която те не желаят да предприемат”, посочват в заключение от Reuters.