Дебатът за дедоларизацията продължава вече една година, подхранван от опасенията, че Вашингтон използва деноминираната в долари световна финансова система срещу Русия заради войната в Украйна.

В полемиката се включиха дори високопоставени инвеститори като милиардерът Рей Далио, според когото санкциите, насочени към руските валутни резерви в долари, "увеличиха възприемания риск, че подобни дългови активи могат да бъдат замразени по начина, по който беше направено спрямо Русия".

Вследствие на това различни държави започнаха да търсят недоларови алтернативи, които да използват в търговията и да съхраняват в резервите си, което отвори широко вратата за китайския юан, посочва в свой анализ Bussines Insider, добавяйки, че китайската валута изживява своя звезден миг като потенциален претендент за доминираната от щатския долар глобална платежна система.

Макар че китайската валута е далеч от позициите на долара, тя е най-големият претендент на фона на напрежението между САЩ и Китай и демонстрираните близки отношения на Пекин с Москва. Азиатският гигант вече дори сключи сделки с Русия и други държави, желаещи да използват юана за търговия и разплащания, стремейки се да разшири използването на валутата си в международен план.

Въпреки това ще бъде трудно за който и да е актив или валута да измести реално щатския долар, в това число както юана, така и еврото.

Защо Китай и Япония стискат палци на САЩ да избегнат дефолтСпада на американските съкровищни облигации би довело до спад и на валутните резерви на двете страни, но не само
Но най-важното е, че Пекин всъщност не би искал да се стигне до пълна дедоларизация и юанът да стане основна резервна валута за света, посочва изданието и дава три основни причини за това.

1. Китай не иска да либерализира валутата си и да позволи на парите да се движат свободно в и извън икономиката му

Въпреки че Китай изглежда желае да наруши глобалната доминация на САЩ, той иска да направи това само при собствените си условия, казва Рори Грийн, главен икономист за Китай в базираната в Лондон консултантска компания TS Lombard, пред Bussines Insider. "През последното десетилетие Китайската народна банка се движеше предпазливо, за да насърчи по-широкото използване на юана, без да нарушава финансовата сигурност, и е малко вероятно сега да промени тази динамика".

Тази стабилност се поддържа чрез използването на капиталов контрол - т.е. контрол върху това колко чуждестранни пари могат да влизат и излизат от китайската икономика, което от своя страна оказва влияние върху обменния курс на чуждестранната валута.

Политиката на Пекин обикновено клони към наличието на такъв контрол, тъй като го смята за предпоставка за независима, суверенна парична политика, смята още Грийн, според когото “подобен контрол, който Китай смята за необходим за финансовата сигурност и стабилност, означава, че той никога няма да може да либерализира напълно текущата рамка”.

Вместо да настоява юанът да се превърне в доминираща световна резервна валута Пекин вероятно ще се стреми към своя сфера на валутно влияние сред страните, с които търгува активно - например в Азия, разбивайки монопола на щатския долар в някои части на света.

Възможно е обаче да има и известна свобода на действие по отношение на позицията на Пекин.

Има ли опасност Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута
"В Китай винаги е съществувала възможност за промяна на контрола върху капитала. Само че за Пекин въпросът винаги е бил дали глобалната среда ще подкрепи един подобен ход. Дали има достатъчно държави, които ще приемат юана", обяснява и Абишур Пракаш, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто консултантска компания The Geopolitical Business. "Днес отговорът е "да", тъй като много държави вече се присъединиха към юана, давайки на Китай необходимия сигнал за промяна на скоростта".

2. Китай не иска и не може да си позволи да поддържа постоянен дефицит като САЩ

Позицията и влиянието на щатския долар като резервна валута имат своята цена - дефицит по текущата сметка на Америка. Това е така, защото в световен мащаб има по-голямо търсене на долари от американското търсене на внос, който също се заплаща с помощта на федералната валута. Така че САЩ ще трябва да се борят с все по-голям дефицит, за да запазят първостепенната си позиция. А това има един голям недостатък - дефицита по текущата сметка прави страната уязвима към неочаквани промени в глобалните капиталови потоци, акцентира Bussines Insider.

Според много анализатори именно фактът, че САЩ са емитент на основната резервна валута в света, прави така, че страната има по-големи бюджетни дефицити и дефицити по текущата сметка от повечето други страни.

“Макар че в момента Китай е втората по големина икономика в света, той просто не може да си позволи да поддържа постоянен дефицит като САЩ”, категоричен е Грийн. "Китай не желае политически и не е в състояние икономически, ако не се проведат значителни структурни реформи, да поддържа устойчив дефицит по текущата сметка и да осигури достатъчно предлагане на активи в юани в световен мащаб".

3. Китай е изправен пред много геополитически рискове, така че се нуждае и от алтернативни активи

Едно от ключовите предизвикателства пред всяка валута, която се бори с щатския долар като доминиращ резервен финансов актив в света, е прекомерната му доминация. А в момента дори ролята на еврото е по-голяма от тази на юана.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това
През април 43% от всички глобални плащания, извършени чрез SWIFT, са били в щатски долари, а 32% - в евро. Само 2,3% от трансакциите по SWIFT са използвали юани. В същото време, по данни на Международния валутен фонд, през четвъртото тримесечие на 2022 г. американският долар е взел лъвския пай, или 54%, от световните валутни резерви. На еврото се падат 20% от резервите, докато юанът съставлява едва 2,5% от този запас.

“Това означава, че липсва широк избор, когато става въпрос за резервни активи, което е проблем и за Китайската централна банка”, акцентира Грийн пред Bussines Insider. "Институцията ще трябва да държи своите деноминирани в юани облигации в огромни количества - подобно на Фед на САЩ, който сега държи огромна част от активите си в съкровищни ценни книжа".

Като се имат предвид проблемите, които стоят на пътя на Пекин, малко вероятно е юанът да заеме позицията на долара като предпочитана световна резервна валута, добавя анализаторът от TS Lombard.

Тези спънки се прибавят към други предизвикателства, които са извън контрола на Китай, включително инерцията в световната финансова система.