Индия и Русия са преустановили усилията си за уреждане на двустранната търговия в рупии, след като месеци наред преговори не успяха да убедят Москва да приеме индийската валута в хазната си, съобщават пред Reuters двама индийски правителствени служители и източник, пряко запознат с преговорите.

Това ще бъде сериозна пречка за индийските вносители на евтин петрол и въглища от Русия, които очакват постоянен механизъм за плащане в рупии, който да помогне за намаляване на разходите за конвертиране на валутата.

При голям търговски дефицит в полза на Русия, Москва смята, че ще се окаже с годишен излишък от над 40 млрд. долара в рупии, ако бъде изработен такъв механизъм, като едновременно с това гледа на натрупването на индийски пари като на нещо"нежелателно", заявяват източниците на информационната агенция.

Министерството на финансите на Индия, централната банка на страната и руските власти все още се въздържат от официален коментар.

Защо глобалният бизнес гледа с очакване към Индия? Доводите за инвестиране в Индия са много и само се подсилват от последните геополитически промени


Рупията не е напълно конвертируема. Делът на Индия в световния износ на стоки също е едва около 2% и тези фактори намаляват необходимостта други държави да държат запаси.

Индия започна да проучва механизъм за разплащане в рупии с Русия скоро след нахлуването на войските на Кремъл в Украйна през февруари миналата година, но все още няма информация за подобна завършена сделка. По-голямата част от търговията се осъществява в долари, но все повече други валути като дирхама на ОАЕ си проправят път. В тон с тази тенденция двете страни са говорили за улесняване на търговията в местни валути, но насоките не са официализирани.

На Русия не ѝ е удобно да държи рупии и иска да ѝ се плаща в китайски юани или други валути, заявява втори индийски правителствен служител, участващ в дискусиите, пред Reuters. "Не искаме повече да настояваме за разплащане в рупии, този механизъм просто не работи. Индия опита всичко възможно, за да го накара да заработи, но това не помогна".

Според друг индийски правителствен служител, след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година вносът на Индия от Русия е нараснал до 51,3 млрд. долара до 5 април от 10,6 млрд. долара през същия период на предходната година.

Русия заменя доларите във валутния си резерв с юаниМосква вероятно ще изкупува по около 200 млн. долара в китайски юани всеки месец


Сконтираният петрол съставлява голяма част от вноса на Индия, като за периода е нараснал дванадесет пъти. Износът от страната през същия период е спаднал леко до 3,43 млрд. долара от 3,61 млрд. през предходната година.

"В момента извършваме някои плащания в дирхами и няколко други валути, но по-голямата част все още е в долари. Разплащанията се извършват по различни начини, използват се и трети страни", заявяват източниците на информационната агенция.

Относно това дали парите се пренасочват и през Китай, те са категорични: "Да, включително и през Китай".