Disney разкри, че въвежда промени в графика за премиерите на част от най-очакваните от киноманите филми.

Сред тях са продължението на "Аватар", заглавия на Marvel и "Междузвездни войни", съобщи CNBC.

Компанията не уточнява какви са причините за пренареждането на премиерните дати, въпреки че студиата често коригират графиците си.

Разместванията се извършват в момент, когато стачката на сценаристите в Холивуд води до безпрецедентен срив във филмовата и телевизионната индустрия, както и спиране на производството, което може да се отрази на сроковете за излизане на филмите.

От началото на стачката различни продукции или спряха, или приключиха производството си преждевременно. Сред тях са "Странни неща" на Netflix и "Severance" на Apple TV+ и Evil на Paramount, припомня CNBC.

Спряха снимките на последния сезон на Stranger Things Блокирана е работата по последния пети сезон на хитовата поредица

Третият филм "Аватар" на Джеймс Камерън беше отложен от 2024 г. за декември 2025 г., а четвъртият ще бъде излъчен през 2029 г.

Премиерният календар на компанията показва, че петата част от франчайза вече е предвидена за 2031 г.

"Аватар", излязъл на екран през 2009 г., и "Аватар: Пътят на водата", излязъл на екран в края на миналата година, са два от трите най-касови филма в световен мащаб.

Само за две седмици: Новият „Аватар“ мина кота 1 млрд. долара Според режисьора Джеймс Камерън неговият технологично иновативен филм трябва да спечели 2 млрд. долара, за да излезе на печалба

Във филмовата вселена на Marvel "Капитан Америка: Храбрият нов свят" ще бъде отложен от май за юли догодина, "Thunderbolts" се измества за декември 2024 г., "Блейд" за февруари 2025 г., а "Фантастичната четворка" вече е планиран за май 2025 г.

Промените засягат и двата предстоящи филма за Отмъстителите в MCU. "Отмъстителите: Династията Канг" е изместен с една година напред за май 2026 г.

След касовото разочарование от филма на Джонатан Майорс "Ант-Мен и Осата: Квантумания", главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър коментира дали Marvel не трябва да даде приоритет на по-свежи герои, вместо да продължава да създава трети и четвърти филми за утвърдени персонажи.

Disney също така отложи планирания филм за "Междузвездни войни" от декември 2025 г. за май 2026 г. Компанията добави и още един филм за "Междузвездни войни" към графика - той е предвиден за декември 2026 г. Последната премиера от поредицата е била "Възходът на Скайуокър" през 2019 г.