Президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирани от БТА.

Припомняме, че на 12 юни 2023 г. Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Иван Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза "политически боклук", с което, според тях, се уронва престижът на съдебната власт.

Самият Иван Гешев коментира подписването на указа за освобождаването му от длъжност във Facebook.


„Битката за справедливост не е само моя лична битка, битката за справедливост е битка на целия български народ“, написа той.

„Няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината. Дали тези „политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите „политически боклук, извинявам се за израза” - дали по този начин ще постигнат одобрението на хората“, написа Гешев.

„Дали безогледното пренебрегване на фундаментални правни принципи и зачеркването на жизненоважни принципи като демокрацията и справедливостта ще бъде възприето от народа за нормално“, допълни той.

„В името на Отечеството тази борба продължава“, написа Иван Гешев.

ВСС гласува Иван Гешев да бъде освободен от длъжностГласуването беше по предложение от четирима членове на Прокурорската колегия

Гласуването по внесеното искане за прекратяване на мандата на главния прокурор се проведе в негово отсъствие. Той напусна заседанието, за да пътува за Страсбург, където на 13 юни беше изслушван в Европейския парламент. При дебата кадровиците се разделиха в мнението си дали заседанието по процедурата трябва да продължи в отсъствието на Гешев или да се отложи за друг ден.

„Аз ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България“, коментира след изслушването Иван Гешев.

Гешев след изслушването в ЕП: Каквото имам да кажа, ще го кажа в БългарияТой ще изчака решението на президента Радев относно указа за отстраняването му от длъжността главен прокурор

На 25 май в парламента главният прокурор заяви: „Готов съм да си довърша мандата в името на българските граждани и на народа“.

„Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората“, заяви Гешев по време на заседанието на комисията по правни въпроси в парламента.

Иван Гешев беше избран от Пленума на ВСС за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. За него гласуваха 20 от членовете. Четирима бяха „против“ - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

Изборът беше съпроводен от протест, който блокира движението по бул. "Цариградско шосе" при Орлов мост.

Иван Гешев в парламента: Готов съм да си довърша мандата

На 7 ноември 2019 г. президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна избора му на Висшия съдебен съвет.

Радев изтъкна липсата на алтернативно предложение на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Според държавния глава издигането на един-единствен кандидат лишава процедурата по избор от състезателност и отнема от легитимността и престижа на бъдещия главен прокурор.

Една седмица по-късно пленумът на ВСС повторно избира Иван Гешев за главен прокурор, припомня БТА.