На срещата на върха във Вилнюс в средата на юли лидерите на НАТО няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Reuters.

"На срещата на върха във Вилнюс и в хода на подготовката за нея няма да обсъждаме отправянето на официална покана", заяви той пред репортери след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, като добави, че лидерите ще разговарят за това как да приближат Украйна към НАТО.

В същото време Столтенберг предупреди да не се приема сделка за замразяване на конфликта. "Всички искаме тази война да приключи, но справедливият мир не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, продиктувана от Русия", заяви той.

В същото време, преди дни Politico съобщи, че подкрепата за облекчаване на пътя на Украйна към членство в НАТО нараства, което подхрани очакванията страната да получи официална покана на срещата на върха във Вилнюс.

Столтенберг: Москва няма право на вето срещу разширяване на НАТОСъюзниците са съгласни, че

Според изданието, президентът на САЩ Джо Байдън е "отворен" за плана за разширяване.

Импулсът за ускоряване на пътя на Украйна към членство започна да се натрупва през май, когато френският президент Еманюел Макрон заяви, че Киев се нуждае от гаранции за сигурност и индикации, че един ден може да се присъедини към НАТО.

"Ако искаме устойчив мир и искаме да бъдем надеждни към Украйна, трябва да я включим в архитектурата на сигурността", каза той по време на конференция в Словакия, припомня Politico.

Oфициални представители на САЩ и съюзниците от НАТО твърдят, че разговорът за членство ще започне едва след като войната в Украйна приключи. В този момент ще може да се направи оценка на украинския суверенитет и състава на правителството в Киев.

Страната ще трябва да започне сериозни демократични реформи, включително да се отърве от корупцията, която тормози правителството ѝ от десетилетия, пише изданието.

НАТО избира бъдещия си лидер в критично важен моментЙенс Столтенберг трябва да се оттегли в края на септември след девет години като генерален секретар

На този фон, остава отворен въпросът кой може да бъде посочен за нов лидер на Алианса.

Според запознат източник, цитиран от Reuters, се очаква Йенс Столтенберг да остане генерален секретар още една година, тъй като алиансът се затруднява да избере заместник преди срещата на върха в Литва.

Мандатът на Столтенберг вече беше удължаван три пъти и той трябва да се оттегли през септември след девет години като генерален секретар на военния алианс. Норвежецът се ползва с широка подкрепа и продължава да бъде ефективен лидер, заяви източникът, пожелал анонимност.

"Администрацията на Байдън се приближава към идеята Столтенберг да остане още една година. В момента не изглежда да има консенсус в рамките на алианса относно неговия заместник", заяви още служителят.

През февруари Столтенберг заяви, че няма да иска ново удължаване на мандата си. Той обаче отказа да отговори какво би направил, ако членовете на НАТО го помолят да остане на поста.

Запази същата позиция и на пресконференцията в петък, когато бе попитан за засилващите се разговори за удължаване на мандата. "Отново и отново съм заявявал, че не търся удължаване и нямам други планове освен да завършва работата си, а мандатът ми приключва, тази есен", каза той в централата на НАТО.

Който и да заеме лидерската роля, той ще бъде изправен пред двойно предизвикателство да поддържа съюзниците заедно в подкрепа на Украйна и същевременно да се предпази от всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО директно във война с Русия, отбелязва агенцията.