Основателят на Terraform Labs До Квон е издирван в Южна Корея и САЩ за схема, довела до загуба на 40 млрд. долара от инвеститорите при рязкото поевтиняване на криптовалутата на компанията миналата година.

Но вместо в някоя от двете държави засега той ще лежи в черногорски затвор, след като е признат за виновен по обвинения във фалшифициране на официални документи и е осъден на четири месеца лишаване от свобода. Той е арестуван в края на март, когато се опитва да се качи на полет за Дубай от летище Подгорица с фалшиви костарикански документи, съобщава местният вестник Vijesti, цитиран от Engadget.

Хан Чанг-джун, бивш финансов директор на Terraform Labs, също е обвинен и осъден по същото дело. В багажа на двaмата са открити фалшиви белгийски паспорти, както и компютри, издирвани от южнокорейските и американските власти.

SEC заведе ново дело срещу най-голямата платформа за криптотърговия в САЩCoinbase е работила като нерегистрирана национална борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция


Квон и неговите съдружници стоят зад стабилните валути TerraUSD и Luna, обвързани с щатския долар, което би трябвало да им осигурява повече стабилност. Те обаче се сриват през май 2022 г. и завличат спестяванията на много от инвеститорите, които впоследствие подават жалби, че Квон е управлявал схема на Понци.

Южна Корея за първи път издаде заповед за арест на Квон и петима негови сътрудници през септември миналата година, но той, семейството му и някои от финансовите служители на Terraform Labs в крайна сметка успяха да избягат в Сингапур, където е регистрирана компанията.

Малко след това Интерпол също включва Квон в списъка на издирваните с "червена бюлетина" по искане на Южна Корея. Черногорските власти посочват това като още една причина за ареста на Квон.

През февруари Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ обвини Квон, че не е "предоставил на обществеността пълна, честна и вярна информация“, както се изисква за множество ценни книжа, свързани с криптоактиви, най-вече за LUNA и Terra USD.

Криптопазарът иска глобален консенсус вместо При липсата на други правни рамки, правилата на ЕС ще служат като международни норми


„Също така твърдим, че те са извършили измама, като са повтаряли неверни и подвеждащи твърдения, за да изградят доверие, преди да причинят опустошителни загуби на инвеститорите", категорично е обвинението.

Окръжният съд на САЩ в Манхатън публично публикува обвинителен акт срещу Квон, което включва осем точки, включително измама с ценни книжа и заговор.

Въпреки че Черна гора няма договори за екстрадиция със САЩ или Южна Корея, тази възможност остава на дневен ред. Четиримесечната присъда за лишаване от свобода идва малко след като черногорските власти увеличиха срока на задържането му с шест месеца, докато определят дали и как да процедират по исканията за екстрадиция на двете държави.